Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.01.2021 08:00

Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte


Detské ihrisko v parku na Račianskom mýte.


Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.


Počíta sa napríklad s vodozádržnými opatreniami, ktorých náklady sa odhadujú na viac ako 1,2 milióna eur, o financie sa mestská časť uchádza aj z eurofondov. Celkovo sedem opatrení sa má realizovať na ploche viac ako 17 000 štvorcových metrov.

„Park je v nezmennej podobe už desaťročia. Realizujú sa tu nevyhnutné úpravy a údržba. Jedinou zmenou je nové osvetlenie, ktorú realizovalo hlavné mesto a pre zvýšenie bezpečnosti parku tu mestská časť v roku 2013 inštalovala kamerový systém,” uviedol Ján Borčin z novomestského miestneho úradu.

Park na Račianskom mýte vybrala mestská časť aj preto, lebo ide o veľkú plochu zelene, ktorá dokáže zmierniť horúčavu v centre mesta a v čase návalových dažďov zachytiť veľké množstvo zrážok. Tie by inak odtiekli do kanalizačnej siete, ktorá už beztak "nestíha". Túto vodu chce mestská časť v parku využiť. Vymeniť by sa mali aj spevnené tmavé nepriepustné plochy, ktoré v súčasnosti akumulujú teplo a v noci ho vyžarujú, čím sa okolie ani vtedy neochladzuje. Tieto plochy by mali byť vymenené za vodopriepustné plochy s nižšou akumuláciou tepla.

„Zeleň tiež nie je vplyvom veku v najlepšej kondícii. Čo sa dá, chceme ošetriť, ale musí prísť aj k výrubom. Následne sadovými úpravami park získa nové rastlinstvo a stromy. Ružovú záhradu však chceme zachovať,” priblížil Borčin s tým, že použiť by sa mali aj ochladzovacie prvky, tzv. hmliče. Priestor parku bude doplnený mobiliárom, cvičiacimi zostavami a hracími prvkami, nové povrchy by malo dostať aj športovisko. Predpokladaný harmonogram prác hovorí o  jeseni, závisí to však od schválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Revitalizácia sa týka len tej časti parku, ktorá patrí mestskej časti. Samospráva mala v pláne revitalizovať aj druhú časť parku, tá však do komplexnej obnovy nakoniec zahrnutá nie je. „Mestská časť rokovala aj s vlastníkom priľahlých pozemkov, bohužiaľ, tento zámer o pokračovaní v rokovaniach o dlhodobom prenájme za euro zastupiteľstvo nepodporilo,” dodal Borčin.

Mestská časť už v marci 2013 vyhlásila súťaž návrhov, ktorej premetom bolo vytvorenie návrhu s najefektívnejším využitím potenciálu parku. Do súťaže sa zapojilo deväť architektonických ateliérov. Ešte pred vyhlásením súťaže prebehla iniciatíva so študentskými prácami, ktoré mohli obyvatelia pripomienkovať. Z ich názorov vzišla požiadavka, aby sa štruktúra parku nemenila a aby sa doplnili funkcie a činnosti pre všetky vekové kategórie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
24.03.2023
Revitalizácia Račianskeho mýta prináša aj zmeny v sadových úpravách
Postupná revitalizácia Račianskeho mýta v bratislavskom Novom Meste prináša aj zmeny v sadových úpravách. Pribudnúť majú záhony trvaliek a cibuľovín, ktoré nahradia časť súčasného rozária.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %