Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
09.08.2023 09:05

Špačinský jarmok pripomenie aj jubileum folkloristov


Ilustračný výrez plagátu


Štyridsiate piate výročie založenia dedinskej folklórnej skupiny Špačinčanka pripomenie v sobotu (12. 8.) folklórne podujatie Špačinský jarmok v obci Špačince pri Trnave.


 S podtitulom Spievajte si s nami sa už jedenásty rok venuje tradičnej ľudovej kultúre, uchovávaniu a šíreniu zvykov, piesní a tancov starých mám a otcov. Informovala o tom za organizátorov z Trnavského osvetového strediska Veronika Behúlová.         

"V programe Špačinského jarmoku sa okrem domácich folkloristov predstaví aj folklórna skupina Dudváh z Križovian nad Dudváhom, Machnáč z Trenčianskych Teplíc, Verešvaran z Červeníka, Trnafčan z Trnavy a dychová hudba Drahovčanka z Drahoviec," uviedla. V závere programu si zaspomínajú na muzikanta, folkloristu, dlhoročného vedúceho Špačinčanky Jozefa Slezáka, ktorý zomrel v marci tohto roku. "Do folklórneho neba mu vyšlú symbolický hudobný pozdrav účinkujúci folkloristi a harmonikári trnavskej roviny," doplnila. Sprievodný program začne od 14.00 h a bude najmä pre najmenších. Podujatie ukončí tanečná zábava.         

Jubilujúca Špačinčanka vznikla v roku 1978 s cieľom zozbierať, oživiť a pre ďalšie generácie zachovať zvyky, kroje a piesne svojej rodnej obce. Vo svojich vystúpeniach má zastúpené bohatstvo variácií zvykoslovných tanečných, hudobných, speváckych a hudobných žánrov ľudovej kultúry trnavského regiónu. Počas svojej existencie reprezentovala obec na mnohých folklórnych festivaloch. Má nahrávky pásiem pre Slovenský rozhlas a vydala dva CD nosiče.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Novohradský folklórny festival bude opäť hostiť domácich i zahraničných umelcov
Leto v Lučenci už viac ako dvadsať rokov patrí aj Novo­hradskému folklórnemu fes­tivalu. Nebude tomu inak ani tento rok v posledný júlový víkend.
viac
04.09.2017
Radvanský jarmok v znamení významného jubilea a návratu k tradíciám
Už cez nasledujúci víkend sa Banskobystričania i návštevníci dočkajú jedného z najočakávanejších a najnavštevovanejších podujatí Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
16.02.2019
Príďte sa zabaviť na Nitrianske fašiangy
Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. V tomto roku pripadá Popolcová streda na 6. marca. Po tomto dátume nasleduje 40-dňový pôst, ktorý trvá do Veľkého piatku.
viac
10.08.2023
Jubilejný Gelnický jarmok prinesie kultúrny program aj sprievodné akcie
Viac než 100 trhovníkov, kultúrny program aj sprievodné akcie ponúkne jubilejný 30. ročník Gelnického jarmoku, ktorý sa začína vo štvrtok. Uviedol to z gelnickej radnice Milo Janáč, návštevnosť tohto podujatia sa bežne pohybuje na úrovni okolo 10 000 ľudí. Vyžiada si aj dopravné obmedzenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %