Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
10.10.2019 02:15

Strategické plánovanie v práci s mládežou pre samosprávy


Ilustračná snímka


Začiatkom roka 2020 vyhlási Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR výzvu na predkladanie žiadostí o dotáciu v programe KOMUNITA mladých.


Obce a mestá tak majú možnosť financovať svoje aktivity pre mládež na základe vytvoreného a zastupiteľstvom schváleného strategického dokumentu pre oblasť mládeže, ktorý je podmienkou pre oprávnenosť žiadostí.

Aby sa do výzvy v roku 2020 mohli mestá a obce zapojiť, organizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v novembri vzdelávania, na ktorých sa zástupcovia obcí a miest naučia ako vytvoriť analýzu potrieb mládeže a na jej základe vypracovať strategický dokument pre oblasť mládeže na lokálnej úrovni. Vzdelávania sú financované zo štátneho rozpočtu a sú pre účastníkov bezplatné. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom registračného formulára.

Na podporu práce s mládežou v mestách a obciach bolo už v roku 2019 vyčlenených približne 55 000 €. Samosprávy s vytvoreným strategickým dokumentom pre oblasť mládeže oživili prostredníctvom dotácie komunitu mladých vo svojich obciach a mestách.

Príkladom dobrej praxe je mesto Nové Zámky, ktoré si za cieľ vytýčilo posilniť postavenie mladých ľudí v meste prostredníctvom založenia mládežníckeho parlamentu. Aj mladí ľudia majú právo byť vypočutí a spolupodieľať sa na napredovaní mesta. Mladí ľudia z obce Heľpa mali vďaka participatívnemu rozpočtu príležitosť naplánovať mini-projekty a realizovať svoje nápady. Zorganizovali tvorivé dielne, súťaž vo varení tradičných a moderných jedál „Food Fest“ Heľpa a iné športové, kultúrne či spoločenské podujatia, prostredníctvom ktorých sa stávajú zodpovednými za komunitu a prispievajú k zvyšovaniu kvality života v obci.

Obce a mestá potrebujú mladých ľudí, ktorým záleží na dianí vo svojom okolí, ktorí rozvíjajú komunitu a budujú vzťahy. Aktívna mládež je hnacím motorom života v komunite a budúcnosťou krajiny. Samospráva má pritom dôležitú úlohu na systematizácii práce s mládežou na lokálnej úrovni.

Kontakt na organizátora vzdelávaní: Michaela Koprdová, michaela.koprdova@iuventa.sk,

Autor: (ts-iuventa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2018
Žiadatelia o dotácie na rozvoj športu môžu svoje žiadosti podávať ešte mesiac
Úrad vlády SR vyhlásil novú Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Podpora rozvoja športu na rok 2018 s alokáciou 9 miliónov eur dňa 2. januára 2018. Termín predkladania žiadostí je do 5. marca 2018.
viac
26.03.2018
Samospráva chce získať dotácie na rekonštrukciu hasičských zbrojníc
Banskoštiavnická samospráva chce zrekonštruovať dve hasičské zbrojnice. Na ich opravu sa snaží získať dotácie z ministerstva vnútra. Predloženie žiadosti a tiež výšku prípadného spolufinancovania schválili banskoštiavnickí poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva.
viac
11.01.2019
Mesto prijíma žiadosti o dotácie v oblasti kultúry a športu
V meste Myjava sa môžu fyzické osoby uchádzať o finančné prostriedky z mestského rozpočtu na podporu kultúry a športu. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.
viac
27.11.2020
O dotáciu na elektronabíjaciu stanicu je možné žiadať do konca roka
Termín na predkladanie žiadostí na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc sa z dôvodu pandémie predlžuje o jeden mesiac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %