Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.01.2021 04:00

Sveržov plánuje v tomto roku vybudovať čistiareň odpadových vôd


Snímka zdroj: (tasr).


Výstavba čistiarne odpadových vôd (ČOV) je jednou z tohtoročných priorít obce Sveržov v okrese Bardejov. Okrem toho podľa starostu obce Pavla Ceľucha pracujú i na príprave projektu, ktorého výsledkom bude rozšírenie cesty Tarnov – Gaboltov.


Ako povedal, v uplynulom roku sa im podarilo, okrem iného, urobiť nové kúrenie v sále kultúrnosprávnej budovy, nainštalovať vysokorýchlostný internet v kultúrnom dome, ako i v obci.

„Začali sme s výstavbou cesty k cintorínu, urobilo sa oplotenie časti Kostola svätého Martina a časti cintorína evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Zrealizovali sme bezpečnostný kamerový systém v obci, uskutočnili sme brúsenie a maľovanie podhľadov amfiteátra, začalo sa s výstavbou chodníka okolo hlavnej cesty a uličnej kanalizácie. Zrealizovali sme oplotenie dvora pri novopostavených obecných skladoch a spolu s komunitným centrom sme vybudovali besiedku pri rómskej osade,” uviedol Ceľuch.

V súčasnosti sa intenzívne venujú prípravným prácam v súvislosti s výstavbou ČOV, ktorá je už vo fáze výberového konania na realizáciu.

„Intenzívne pracujeme na príprave projektu rozšírenia cesty v smere od Motorestu Tarnov do Gaboltova. Rozšírená bude aj krajnica,” doplnil Ceľuch s tým, že Prešovský samosprávny kraj zrealizoval rozsiahlu rekonštrukciu mosta nad obcou Sveržov. Odovzdali ho do užívania na jeseň minulého roka.

Obec podľa neho dbá o životné prostredie tým, že apeluje na obyvateľov, aby viac triedili komunálny odpad. „Udržíme tým náklady na vývoz komunálneho odpadu, ktoré patria medzi najnižšie v okolí. Nezvyšovali sme ich, spoliehame sa na zodpovednosť ľudí,” dodal starosta s tým, že obec má v súčasnosti 630 obyvateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
29.03.2021
SIŽP prijala program prevencie pred znečistením tokov z obecných ČOV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prijala program preventívnych opatrení, ktorými sa má zabrániť častým a opakovaným znečisteniam vodných tokov z obecných čistiarní odpadových vôd (ČOV). Informuje o tom na svojej webovej stránke.
viac
04.05.2021
V obci Nová Dedinka plánujú vybudovať čistiareň odpadových vôd
V Novej Dedinke v Seneckom okrese plánuje obec vybudovať čistiareň odpadových vôd (ČOV). Umiestnená má byť pri regionálnej ceste III/1062, zhruba 200 metrov od najbližšej bytovej zástavby v extraviláne obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %