Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
28.07.2022 01:30

Svet žije od štvrtka na ekologický dlh, na Slovensku nastal už 3. mája


Na snímke uhynuté ryby v dôsledku veľmi nízkeho stavu hladiny vody v Panskej Morave pri Veľkých Levároch, okres Malacky 23. júla 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Svet žije od štvrtka na ekologický dlh. Na Slovensku nastal deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme 3. mája. Informovala o tom Andrea Settey Hajdúchová zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko).


"Predošlý rok nastal Earth Overshoot Day, teda deň, odkedy žijeme na ekologický dlh, 30. júla a trend je neúprosný - od okamihu, keď je deň vyčerpania prírodnej kapacity planéty známy, prichádza stále skôr," skonštatovala Settey Hajdúchová. Prvé merania v 70. rokoch 20. storočia datovali tento deň na december. "V súčasnosti nastáva už v júli, čo znamená, že ľudstvo už zhruba v polovici roka spotrebuje viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta v priebehu roka obnoviť," podotkla.

Deň, odkedy ľudia žijú na ekologický dlh, ich upozorňuje, že si "spotrebovávajú budúcnosť". Zároveň podľa riaditeľky WWF Slovensko Miroslavy Plassmann ukazuje, že riešenia založené na šetrnom využívaní prírodných zdrojov a obnove prírodného prostredia pomôžu zachovať zdravie planéty.

Napríklad zníženie uhlíkovej zložky ekologickej stopy ľudstva o 50 percent by posunulo Earth Overshoot Day o 93 dní. Ak by sa o polovicu znížilo množstvo jedla, ktoré končí ako odpad, tento deň by sa posunul o 13 dní, poukazuje organizácia. Posunutie tohto dňa považuje za jednu z kľúčových výziev, ktorým ľudstvo čelí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Daňoví poplatníci dlhujú mestu desaťtisíce eur
Pohľadávky vrábeľskej radnice voči daňovým poplatníkom sa vlani v porovnaní s rokom 2014 takmer zdvojnásobili.
viac
24.07.2017
V Liptovskom Mikuláši si možno odpracovať dlh za zber smetí
„Dnes už nie je potrebné predvolávať na úrad neplatičov z domácností za zber komunálneho odpadu v meste,“ informovala Obecné noviny Viktória Čapčíková, hovorkyňa Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. „Sami prichádzajú na oddelenie miestnych daní a poplatkov so záujmom si dlh odpracovať.“
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
23.10.2020
Na rieke Hučava pod Poľanou odstránia starú hať
„Dlhodobo upozorňujeme na to, ako prehradenia na riekach zhoršujú stav našich vôd a ohrozujú populácie migrujúcich rýb. Máme tak jedinečnú šancu vrátiť rieke dobrý ekologický stav,“ informovala o tom Settey Hajduchová z mediálneho tímu WWF (World Wide Fund for Nature) Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %