Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.06.2023 07:00

Synagógu by mali čiastočne sprístupniť na jar, rekonštrukcia pokračuje


Na snímke strop s lustrom v synagóge v Trenčíne. Snímka zdroj: (tasr).


Napriek nálezu unikátnych malieb na stenách a kupole pokračuje rekonštrukcia trenčianskej synagógy podľa plánu. Čiastočne ju sprístupnia na jar budúceho roka. Informovala o tom predsedníčka Židovskej náboženskej obce v Trenčíne Oľga Hodálová.


V rámci rekonštrukcie, ktorá sa začala pred rokom, dokončili v synagóge podlahu, kúrenie, siete, dokončujú sa sociálne zariadenia. Momentálne sa pracuje na oknách kupoly a na odstraňovaní starých náterov.

"Na jar budúceho roku by synagóga mala začať činnosť. V časti synagógy vytvoríme stálu expozíciu, ktorá bude zaznamenávať históriu židovského obyvateľstva stredného Považia. Do synagógy sa vrátia aj pôvodné tabule s menami obetí holokaustu," doplnila Hodálová.

Ako dodala, okrem prostriedkov z Európskeho hospodárskeho priestoru, nórskych fondov a štátneho rozpočtu pracujú aj na získaní ďalších peňazí na zmiernenie následkov inflácie, ale aj na okná v kupole. Grant na rekonštrukciu príde aj z balíka peňazí určených na projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026.

"V rámci stavebných prác máme za sebou približne 75 percent práce, v prvej etape je aktuálne prefinancovaných asi 700 000 eur. Ak sa ceny nezvýšia, celkové náklady na rekonštrukciu budú okolo štyroch miliónov eur," doplnil projektový manažér Peter Oravec s tým, že aktuálne ich čakajú práce na expozícii, inštalovať by ju mali na jeseň tohto roka.

Ako dodal, na stenách synagógy bolo niekoľko vrstiev nánosov, reštaurátori ich postupne odstraňujú, aby sa dostali k pôvodnej maľbe zo začiatku 20. storočia. Kompletné odhalenie pôvodnej maľby by mali ukončiť do apríla budúceho roka. Reštaurátorské a stavebné práce budú pokračovať aj po čiastočnom sprístupnení expozície.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2020
Mesto Trenčín zrekonštruuje za pol milióna eur cestu k južnému opevneniu hradu
Mesto Trenčín v rámci medzinárodného projektu Trenčín, Bučovice, chránime európske tradície (TreBuChET) zrekonštruuje z eurofondov za viac ako 500.000 eur prístupovú cestu k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu, chodník okolo Čerešňového sadu a osadí nový mobiliár.
viac
02.06.2021
Za takmer 900 000 eur obnovia neologickú synagógu v Trenčíne
Židovská náboženská obec v Trenčíne zrekonštruuje z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu neologickú synagógu v Trenčíne.
viac
17.01.2022
Detské ihriská v Trenčíne sú už bezpečnejšie
V Trenčíne na detských ihriskách zredukovali herné prvky. Mnohé nespĺňali bezpečnostné kritériá a viaceré z nich ani nebolo možné opraviť tak, aby spĺňali kritériá dnešnej legislatívy. Zároveň však pribudli nové prvky a aj celkom nové ihriská.
viac
03.08.2022
Synagóga bude po rekonštrukcii fungovať ako kultúrne centrum
Trenčianskej synagóge čiastočne vrátia jej pôvodný vzhľad. Po obnove, rekonštrukcii a revitalizácii, ktorú zabezpečuje Židovská náboženská obec (ŽNO) v Trenčíne, by mala jedna z najvýznamnejších pamiatok synagogálnej architektúry v Európe na jar 2024 fungovať už ako moderné kultúrne centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %