Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
21.02.2022 11:45

SZPB vyzýva MsZ v Bytči, aby neodsúhlasilo predaj rodného domu J. Tisa


Snímka zdroj: Slovenský cestovateľ


Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) vyzýva Mestské zastupiteľstvo v Bytči, aby vo štvrtok (24. 2.) neodsúhlasilo predaj časti rodného domu Jozefa Tisa Slovenskému dejepisnému spolku.


Ak by k predaju došlo, podľa zväzu sa z domu stane pútnické miesto neofašistov a neonacistov. SZPB vyzval aj premiéra Eduarda Hegera a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (obaja OĽANO), aby zriadenie verejného múzea či obdobné využitie priestorov Tisovho rodného domu finančne podporili. Napriek komplikovanému vlastníckemu vzťahu k domu má podľa zväzu vláda možnosti, aby mesto nebolo k predaju zvyšku domu nútené z finančných dôvodov.       

SZPB sa pri obavách z predaja odvoláva okrem prehľadu činnosti Slovenského dejepisného spolku aj na činnosť jeho predsedu Pavla Demjaniča. "Je otvoreným stúpencom fašistického slovenského režimu. Pripomíname, že priamo v dome organizuje oslavy režimu, ktorý sa podieľal na vraždení desaťtisícov slovenských občanov," uviedol zväz. Za jeho ambíciou zrekonštruovať dom a plnohodnotne ho využívať vidí zväz prekrútenú glorifikáciu vojnového zločinca, obhajobu a propagáciu vojnových zločinov tzv. Slovenského štátu. Odmieta, že zámerom má byť zriadenie múzea, ktoré vedecky a odborne mapuje a objektívne predstavuje dejinné udalosti a osobnosti.       

Proti samotnému zriadeniu odbornej pamiatkovej inštitúcie v tomto dome zväz nie je, mala by však podľa neho sprostredkovať pravdu o pôsobení Jozefa Tisa. "Takú však nezaloží spolok pohrobkov Tisovho režimu, ale iba samospráva s podporou štátu. Plne chápeme problémy bytčianskej samosprávy s nedostatkom financií a rozumieme, že mesto nemá dostatok prostriedkov ani len na sanáciu budovy," uviedol SZPB.       

Predseda zväzu Pavol Sečkár podčiarkol, že každá glorifikácia, oslavné podujatie a oslavný čin vo vzťahu k Tisovi je "urážkou všetkých občanov, ktorí sa postavili proti fašistickému režimu, bojovali za hodnoty demokracie, mieru a slobody". Hovorí aj o výsmechu obyvateľom bytčianskeho regiónu, ktorí padli v boji proti fašizmu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2019
Predmier: Najznámejším rodákom je J. I. Bajza, obec opravuje jeho rodný dom
Obec Predmier v okrese Bytča patrí medzi najstaršie osídlené lokality v oblasti severozápadného Slovenska, v roku 2018 oslávila 825. výročie prvej písomnej zmienky.
viac
11.02.2020
Mesto Levoča pripravuje lokalitu na výstavbu rodinných domov
Mesto Levoča v súčasnosti pripravuje lokalitu na výstavbu rodinných domov. Primátor Miroslav Vilkovský uviedol, že celý projekt Krupný jarok je rozdelený do dvoch etáp.
viac
22.12.2023
Krajskí poslanci vyzvali spoločnosť AGEL na zachovanie zdravotnej starostlivosti
V Žiari nad Hronom včera (21. decembra) zasadlo mimoriadne zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja. Hlavnou témou rokovania bola výzva spoločnosti Agel, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici.
viac
25.04.2024
Časť rodného domu Jozefa Tisa v Bytči zostáva v rukách mesta, rozhodli poslanci
Časť rodného domu prezidenta vojnovej Slovenskej republiky Jozefa Tisa v Bytči zostáva naďalej vo vlastníctve mesta. Rozhodli o tom bytčianski mestskí poslanci, ktorí na utorňajšom (23. 4.) rokovaní nevyhoveli žiadosti Občianskeho združenia Slovenský dejepisný spolok na odpredaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %