Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.10.2022 08:25

Talent Centrum pomôže žiakom pri výbere strednej školy


Ilustračná snímka.


Nové Talent Centrum pre končiacich žiakov základných škôl (ZŠ) Trnavského kraja na pomoc pri výbere strednej školy začne v Trnave fungovať od novembra v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) elektrotechnickej na Sibírskej 1.


Popri sebapoznávaní sa tam dozvedia o aktuálnom stave na trhu práce a o povolaniach, v ktorých sa môžu uplatniť po ukončení štúdia. Informoval o tom predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

"Jednou z najdôležitejších úloh TTSK je rozvoj stredoškolského vzdelávania. Investujeme nielen do vybavenia učební a športovísk, ale podporujeme aj rozvoj poradenstva. Práve pri tomto dôležitom kroku bude žiakom pomáhať Talent Centrum, ktoré sme vytvorili vôbec ako prvý kraj. Aj týmto spôsobom chceme ponúknuť mladým ľuďom perspektívu na dobrý život v Trnavskom kraji," uviedol Viskupič.

Žiaci sa dozvedia o svojom talente pomocou štandardizovaných hodnotiacich dotazníkov, ktoré sa používajú napríklad aj v Rakúsku. Počas celodenného programu budú žiakom, ich rodičom, učiteľom a výchovným poradcom k dispozícii skúsení lektori. TTSK vytvoril aj edukačnú pomôcku v podobe pútavého komiksu s príbehom zo školského prostredia.

Priestory centra sú prispôsobené tomu, že v nich žiaci strávia celý deň. "Cieľom návštevy centra je zvýšenie záujmu detí o svoju budúcnosť. Vo výsledku im chceme uľahčiť rozhodovanie sa pri výbere štúdia na strednej škole s perspektívou uplatnenia sa v živote aj v spoločnosti. Spolupracujeme pri tom so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania aj so zamestnávateľmi. Touto formou budeme efektívnejšie kopírovať trendy a čeliť nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v kraji," doplnil riaditeľ Odboru školstva Úradu TTSK Stanislav Pravda.

Výchovní poradcovia môžu žiakov základných škôl z TTSK  prihlasovať od 1. novembra, informácie sú na špeciálnej stránke https://talentcentrumtrnava.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2016
VÚC poskytuje bezplatné poradenstvo k eurofondom
V partnerstve s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu začalo v Trnave fungovať Informačno-poradenské centrum pre európske štrukturálne a investičné fondy (IPC) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
11.09.2020
Podujatia Župné školy v Avione a Župné školy pre teba sa tento rok neuskutočnia
Na základe vyvíjajúcej sa epidemiologickej situácie, pristúpil Bratislavský samosprávny kraj (BSK) k zrušeniu tradičných a rodičmi deviatakov vyhľadávaných podujatí. Ide o podujatie Župné školy v Avione, ale aj mimo bratislavské Župné školy pre teba v Pezinku, Senci a Malackách.
viac
17.02.2021
Výber strednej školy má deviatakom uľahčiť nová brožúra a webstránka ŽSK
Ponuku stredných škôl pre žiakov posledných ročníkov základných škôl (ZŠ) prezentuje nová brožúra Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a webová stránka mojastredna.sk. Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej podávajú deviataci prihlášky na stredné školy do 8. apríla 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %