Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
24.03.2023 09:30

Tretina odpadu v Horných Rakovciach bola biologického pôvodu


Ilustračná snímka: (tasr).


Približne tretinu zo 640 kilogramov zmesového komunálneho odpadu z vybraných nádob na sídlisku Horné Rakovce v Turčianskych Tepliciach tvorili zvyšky odpadu z kuchyne.


Ukázala to environmentálna akcia, ktorú v týchto dňoch pripravila samospráva v spolupráci s miestnymi technickými službami (TS) a odborníkmi. Informoval o tom primátor Igor Hus.

"Na environmentálnej akcii zameranej na triedenie odpadu sme si vyskúšali, ako to je s komunálnym odpadom v Horných Rakovciach. Na veľkú plachtu pred budovou gymnázia TS vysypali komunálny odpad z viacerých náhodne vybraných kontajnerov," načrtol Hus.

Pod dohľadom skúsených odborníkov z firmy, ktorá vyhodnotí výsledky tejto akcie, sa dobrovoľníci podľa neho niekoľko hodín prehŕňali v komunálnom odpade a triedili ho. "Najväčšou zložkou, ktorá do zmesového odpadu vôbec nepatrila, bol kuchynský odpad. Napriek umiestneným nádobám špeciálne na zvyšky z kuchyne v komunále stále končí množstvo potravín. Išlo o zemiakové šupky, jogurty, mäso, salámy, dokonca nedojedené jedlá z reštaurácie ešte zabalené v plastových obaloch," priblížil.

Z celkového množstva zmesového odpadu v objeme 640 kilogramov až 240 kilogramov tvoril práve kuchynský odpad. "Mladšia generácia, ktorá sa bola pozrieť na proces triedenia, už presne vedela, kde čo patrí. Potrvá to roky, ale asi treba k pocitu zodpovednosti pri zaobchádzaní s vlastným odpadom začať u tých najmenších," skonštatoval Hus.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2019
Nitrianske Pravno: Samospráva začala s analýzou odpadu z domácností
Priestor za budovou Obecného úradu v Nitrianskom Pravne zaplnili minulý týždeň odpadky. Obec ich tam vysypala preto, aby mohla so žiakmi spojenej školy analyzovať, aký druh odpadu obyvatelia vyhadzujú a čo všetko z neho by patrilo do triedeného zberu.
viac
22.07.2020
V prírode sa najviac povaľujú plasty, plechovky a zvyšky cigariet
Kým na západe SR s vyše 24 percentami voľne pohodeného komunálneho odpadu (litteringu) dominujú rôzne druhy plastov, rovnako ako na východe (vyše 34 %), v strede SR ľudia najviac odhadzujú nápojové plechovky (vyše 25 %).
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
14.08.2023
Najčastejšie končia v prírode odhodené cigaretové ohorky a plastové obaly
Stále končí v prírode veľké množstvo odpadkov, ktoré namiesto do koša vyhodia ľudia len tak na zem. Najčastejšie tam podľa analýzy litteringu (voľne pohodeného odpadu), ktorú pravidelne robí OZV ENVI - PAK naprieč Slovenskom, končia cigaretové ohorky a rôzne druhy plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %