Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
21.02.2023 01:30

TSK vybuduje na vrchole Magury vyhliadkovú vežu


Vizualizácia zdroj: (TSK).


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vybuduje na vrchole Magury vyhliadkovú vežu. S iniciatívou výstavby objektu prišli zástupcovia obce Poruba v okrese Prievidza.


Krajská samospráva už disponuje kompletnou projektovou dokumentáciou a stavebným povolením. Informoval o tom Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

"Vyhliadková veža bude riešená ako samostatne stojaci objekt, ktorého nosná konštrukcia je navrhnutá z lepeného lamelového dreva – smreku, osadená na oceľovom podstavci. V najvyššej úrovni je navrhnutá vyhliadková plošina, pričom samotná veža by mala byť vysoká 27,70 metra," opísal Plánek. Na najvyššom podlaží budú podľa neho umiestnené i dva ďalekohľady a informačná tabuľa.

"Zámer výstavby vyhliadkovej veže na vrchole Magury vznikol ešte v roku 2012," spomenul starosta Poruby Tomáš Tóth, ktorý myšlienku vybudovania podľa svojich slov oživil v roku 2020. "Bolo potrebné kompletne prepracovať projektovú dokumentáciu v súlade s platnými technickými normami a doriešiť legislatívny rámec pre povolenie stavby," ozrejmil Tóth.

Nový projekt a náklady s tým spojené zafinancoval TSK, čo je v dnešnej situácii pre obec podľa neho veľká pomoc. "Stavba je navrhnutá veľmi decentne, citlivo k prostrediu a okolitej prírode a pekne zapadne do tohto priestoru," skonštatoval.

Financie na výstavbu plánuje TSK získať z eurofondov. "Čakáme na zverejnenie podmienok čerpania z Programu Slovensko alebo z programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovenská republika – Česká republika," vysvetlila manažérka projektu výstavby vyhliadkovej veže Martina Brišková.

Veža bude podľa nej umiestnená v rámci značenej turistickej trasy. "Cieľom jej výstavby je podpora turizmu a snaha priblížiť obyvateľom kraja krásy nášho regiónu či prilákať do prírody rodiny s deťmi," dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Poprad vyhlásil súťaž na návrh vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko
Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko nachádzajúcom sa južne od Popradu, nad mestskou časťou Kvetnica. O súťaži informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.
viac
23.01.2017
Popradská radnica si pri výbere veže nechá poradiť aj verejnosťou
Odborná komisia určila víťaza architektonickej súťaže návrhov vyhliadkovej veže na Zámčisku. Popradská radnica chce však poznať aj názor širokej verejnosti. Preto sa rozhodla všetkých 42 návrhov sprístupniť v rámci výstavy, ktorú otvorili v utorok (10. 1.) vo vestibule mestského úradu.
viac
29.04.2020
Nad Svidníkom má vyrásť vyhliadková veža s presklenou útulňou
Novou turistickou atrakciou mesta Svidník má byť vyhliadková veža. Radnica ju chce postaviť nad mestom, v lokalite lyžiarskeho vleku. Celkové náklady na jej výstavbu predstavujú viac ako 60 000 eur.
viac
06.12.2021
Súčasťou novej vyhliadkovej veže nad mestom je útulňa
Nová vyhliadková veža nad mestom Svidník ponúka turistom i možnosť prespatia v útulni. Radnica ju dala postaviť v lokalite bývalého lyžiarskeho vleku a je vysoká 13 metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %