Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
29.07.2023 12:02

Turisti môžu nahliadnuť za múry hradu Ľubovňa aj v noci


Ilustračný výrez plagátu


Sever Spiša bude posledný júlový víkend už tradične žiť slávnosťami na Ľubovnianskom hrade. Návštevníci spoznajú jeho nočnú atmosféru, život sokoliarov či šermiarov a uvidia ohňovú šou. Hradné slávnosti 2023 štartujú v piatok o 11.00 hodine a potrvajú až do nedele.


Už tento piatok 28. júla sa mohli turisti dostať za múry hradnej dominanty situovanej na vápencovom vrchu nad mestom Stará Ľubovňa nielen cez deň, ale aj v noci. Umožnia im to Hradné slávnosti, v rámci ktorých sú do interiéru pamiatky naplánované hneď viaceré vstupy. Podujatie prinesie taktiež vystúpenia šermiarov a sokoliarov, divadelné i hudobné predstavenia a neskoro večer ohňovú šou na nádvorí. Hradné slávnosti 2023 sú naplánované na tri víkendové dni od 28. do 30. júla.

Program slávností s vystúpením Sokoliarov sv. Bavona zo Štiavnických Baní a skupinou historického šermu Ricasso začína vždy o 11.00 hodine a pokračuje o 13., 15. a 16. hodine. Ich tohtoročným hudobným hosťom je Michal Smetanka.

Na nočnú prehliadku s podtitulom Láska vyviera v Ružbachoch sa môžu turisti v piatok (28.7.) tešiť počas štyroch vstupov. Prvý sa začína o deviatej hodine večer a pokračuje v ďalších troch pätnásťminútových intervaloch s posledným vstupom o 21.45 h.  

Nočnú prehliadku zavŕši ohňová šou, ktorá vypukne presne o 22.00 hodine. V programe vystúpi Šermiarska historická skupina Sarus z Prešova so svojou ukážkou šermiarskych techník a zápasenia i rekonštrukciou elitných jednotiek a tiež divadelníci Ramagu zo Spišskej Starej Vsi.

Hradné slávnosti každoročne približujú históriu a význam majestátnej stavby – hradu Ľubovňa, ktorý bol v minulosti dôležitou pohraničnou stavbou. Preslávil sa stretnutiami korunovaných hláv, ukrývaním poľských korunovačných klenotov či väznením známeho dobrodruha Mórica Beňovského.

Autor: (ts-PSK, Daša Jeleňová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
13.07.2017
Beckov opäť ožije slávnosťami
Aj posledná zabudnutá ulička pod starobylým hradom sa od zajtra do nedele (14. - 16. 7.) premení na rozprávkovú. 
viac
27.04.2019
V Pieninách i na hrade štartuje letná turistická sezóna
Cez víkend odštartuje v Pieninách i v okolitom regióne letná turistická sezóna. V sobotu 27. apríla na pravé poludnie odomknú v Červenom Kláštore hladinu Dunajca i okolitých turistických chodníkov.
viac
16.05.2024
Noc múzeí a galérií venujú na hrade správcovi Jánovi Godawovi
Z Ľubovnianskeho múzea (ĽM) informovali, že v rámci nočnej tematickej prehliadky sa v sobotu 18. mája uskutoční aj divadelné predstavenie zoskupenia Ramagu o jeho príbehu zo začiatku 20. storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %