Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.12.2022 01:30

ÚMS a BPB adresujú vláde návrh, ako riešiť energetickú a klimatickú krízu


Ilustračná snímka.


Únia miest Slovenska (ÚMS) a platforma Budovy pre budúcnosť (BPB) adresujú vláde návrh, ako spoločne a strategicky riešiť aktuálnu energetickú a klimatickú krízu.


Vyžadujú si okamžité riešenia aj dlhodobé a strategické kroky. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová a riaditeľka BPB Katarína Nikodemová.

Vláde odporúčajú zamerať sa na tvorbu kapitoly RePowerEU, ktorá sa sústredí na urýchlenie zelenej transformácie Slovenska. ÚMS a BPB poukazujú na zriadenie investičnej podpory rýchlych opatrení na zníženie spotreby energie vo verejných budovách a podporu prípravy komplexných projektov ich obnovy. Ďalej by to malo byť zavedenie zákonnej povinnosti dodávateľov energií a ďalších služieb sieťových odvetví poskytovať samosprávam dáta o ich spotrebe na požiadanie a bez poplatku. "Bez znalosti súčasnej spotreby nie je možné plánovať efektívne opatrenia na úsporu energie, respektíve jej nahradenie obnoviteľnými zdrojmi energie," tvrdia.

ÚMS a BPB radia pripraviť si podklady k zelenému verejnému obstarávaniu aj pre projekty úspor energie a budovania kapacít obnoviteľných zdrojov.

V rámci systémových opatrení ÚMS apeluje na zvýšenie vlastných finančných zdrojov samospráv a zmeny spôsobu finančného vyrovnávania rozdielov. Malo by sa to diať tak, aby boli samosprávy schopné realizovať investície nezávisle od dostupnosti zdrojov Európskej únie. Návrh zmien je podľa nich nevyhnutné prekonzultovať s orgánmi samosprávy.

ÚMS upozorňuje, že mestá sa pri príprave a realizácii projektov na znižovanie spotreby energií a plnenie klimatických cieľov opakovane stretávajú s problémami, ktoré je možné riešiť iba na centrálnej úrovni. "Ak majú samosprávy v aktuálnej ekonomickej situácii naďalej poskytovať kľúčové služby svojim obyvateľom, ako sú prevádzka materských a základných škôl, poskytovanie sociálnych služieb, kultúry a športu, či samotné bezpečie a istotu, potrebujú, aby štát odstránil bariéry a upravil neefektívne podmienky, ktoré sťažujú samosprávam možnosti riešiť aktuálne problémy strategicky," skonštatovala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
18.11.2021
ÚMS sa zapojila do riešenia energetickej chudoby na Slovensku
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa zapojila do medzinárodného projektu STEP - Nástroje riešenia energetickej chudoby, ktorý na Slovensku realizuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov a je podporený EÚ v rámci iniciatívy HORIZON 2020.
viac
09.09.2022
ÚMS žiada pre energetickú a ekonomickú krízu vládu o prijatie šiestich návrhov
Únia miest Slovenska (ÚMS) adresuje vláde v súvislosti s ekonomickou a energetickou krízou šesť návrhov. Žiada v nich napríklad kompenzáciu zvýšených výdavkov za energie na základných školách od začiatku roka či zníženie DPH na energie. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %