Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
18.04.2023 04:15

Urbanský jarmok tento rok nebude, mesto sa snaží šetriť financie


Snímka zdroj: (Mesto Handlová).


Tradičný Urbanský jarmok mesto Handlová koncom mája organizovať nebude. Počíta s tým optimalizovaný kalendár celomestských podujatí na tento rok. K zmene pristúpila samospráva v snahe ušetriť financie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


Optimalizovaný kalendár podujatí schválili mestskí poslanci koncom marca, radnica ním reagovala na nelichotivé prognózy v príjmovej časti rozpočtu mesta začiatkom roka a zlepšenie organizácie podujatí. "Podstatné je, že počet podujatí sme až na jednu výnimku zachovali. Významnou zmenou je tiež spôsob čerpania finančných zdrojov z rozpočtu mesta cez eGrant, ktorý umožní lepšie plánovanie, ale i transparentnejšie vyúčtovanie," načrtla Paulínyová. Čerpať zdroje z rozpočtu mesta cez eGrant budú podľa nej všetky športové kluby, ktoré organizujú podujatia po 1. júli.

Mesto bude v tomto roku organizovať dve jarmočné podujatia, Banícky jarmok sa bude tento rok konať 25. a 26. augusta, Katarínsky 24. a 25. novembra. "Každoročne sa kalendár celomestských podujatí kreuje v novembri. V závere roka 2022 však bolo jasné, že energetická kríza a inflácia neúmerne zaťažia mestský rozpočet. Po vlaňajších voľbách sa pristúpilo k optimalizácii kalendára podujatí, a preto sa natiahli i lehoty jeho schvaľovania," ozrejmil riaditeľ domu kultúry Branislav Čukan.

Tento neštandardný rok podľa neho narušil hlavne plánovanie podujatí, kým väčšina z nich sa dá pripraviť za kratší čas, výnimkou sú Regionálne oslavy Dňa baníkov (RODB), pri ktorých plánovanie, obstarávanie umelcov a techniky trvá takmer trištvrte roka. "Pokiaľ nebudú zazmluvnené kapely a technickí dodávatelia v dostatočnom predstihu, nemáme šancu mať kvalitný program. Som rád, že v prípade ROBD sa nám na program podarili presunúť finančné zdroje, aby sme mohli návštevníkom ponúknuť kvalitný program," skonštatoval.

Kalendár aktuálne počíta od 1. apríla so 17 športovými, 11 kultúrno-spoločenskými a štyrmi pietnymi podujatiami. Celkové náklady, respektíve príspevky z rozpočtu mesta predstavujú viac ako 60 000 eur. "Každé podujatie je doplnené o formulár na prípravu a vyhodnocovanie, čo pomôže tiež lepšiemu plánovaniu do budúcna," uzavrela Paulínyová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2022
KSK podporí v roku 2023 zážitkové podujatia sumou 250 000 eur
Organizátori podujatí rôzneho charakteru sa môžu uchádzať o podporu z dotačnej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita.
viac
13.10.2022
V meste plánujú na budúci rok šetriť
Rozpočet mesta Dolný Kubín na rok 2023 bude šetriaci. Radnica avizuje, že niektoré výdavky bude musieť finančne obmedziť, aby zabezpečili zdroje na výdavky týkajúce sa zvýšených cien plynu a elektrickej energie. Potvrdila to vedúca finančného odboru na mestskom úrade Gabriela Paušlyová.
viac
07.02.2023
Kultúrne organizácie PSK pripravujú na leto viaceré podujatia
Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa už pripravujú na letnú sezónu.
viac
31.03.2023
Kraju sa podarilo ušetriť na energiách, vyše milión eur pôjde na dotácie
Hoci v pôvodnom rozpočte Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na rok 2023 neboli vyčlenené žiadne finančné prostriedky na dotácie, vo štvrtok poslanci Zastupiteľstva BBSK schválili na tento účel 1 100 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %