Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
03.10.2022 11:40

Úsporu energií majú kraju priniesť okamžité aj dlhodobé opatrenia


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pristúpil k plneniu desiatich okamžitých opatrení, ktorými chce znížiť energetickú náročnosť úradu a svojich organizácií s cieľom ušetriť 15 percent nákladov na energie.


Ako konštatoval riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý, patrí k nim zníženie teploty vykurovania o jeden až dva stupne, skrátenie času kúrenia naplno a predĺženie času temperovania, rovnako vypnutie vonkajšieho nočného osvetlenia budovy úradu, zníženie počtu hodín, počas ktorých sa na úrade svieti, ako aj vypínanie počítačov namiesto stand-by režimu, tlačiarní a prístrojov na ohrev a chladenie vody mimo pracovného času a cez víkendy. Ušetriť náklady na energie má aj modernizácia osvetlenia a výmena žiaroviek za úsporné a inštalácia pohybových senzorov na vybraných miestach, kde sa často svieti, ale pohyb ľudí nie je tak frekventovaný.

Dlhodobé riešenia kraja, ktoré majú viesť k výraznejším úsporám energie, sú v rôznom stupni rozpracovania. "Ide o zvýšenie energetickej sebestačnosti inštalovaním fotovoltických a fototermických panelov na strechách objektov vo vlastníctve kraja. Pripravujeme tiež projekt Energetický manažment BBSK a chceme zmeniť palivovú základňu, kde sa od našich kotolní budeme prikláňať skôr k napájaniu na centrálne zdroje tepla," reagoval Hollý.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Pre rozsiahle výpadky príjmov plánujú v Žarnovici viaceré opatrenia
Viceprimátorka Alena Kazimírová priblížila, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla výpadok daní z príjmov fyzických osôb pre mesto Žarnovica na tento rok vo výške približne od 142 000 až do 650 000 eur.
viac
25.02.2022
R. Sobota šetrí náklady na energie, svietiť bude len každé druhé svetlo
Samospráva Rimavskej Soboty pristúpila pre nárast cien plynu a elektrickej energie k viacerým úsporným opatreniam.
viac
07.09.2022
Len vládne balíčky budú mať dosah na rozpočet viac než 32 miliónov eur
Len tzv. rodinný balíček ukrojí z predpokladaných daňových príjmov v rozpočte Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v tomto roku sumu viac než tri milióny eur a v budúcom ďalších 18 miliónov eur. Konštatoval to v utorok riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.
viac
19.10.2022
Mesto znižuje spotrebu verejného osvetlenia i vykurovaciu teplotu
Mesto Nové Zámky pokračuje v opatreniach na zníženie spotreby energií, ktorých ceny vzrástli oproti minulému roku viac ako sedemnásobne. Ak by radnica neprijala žiadne opatrenia, suma naplánovaná v mestskom rozpočte na celý rok by stačila len do leta, zhodnotila radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %