Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.10.2019 05:25

V bytovke s nájomnými bytmi eviduje Rimavská Sobota dlhy viac ako 90-tis. eur


Česká ulica v Rimavskej Sobote. Snímka zdroj: Rimava.sk


Celkové dlhy vo výške viac ako 90-tis. eur eviduje Mestská bytová správa (MsBS) Rimavská Sobota v bytovke s nájomnými bytmi na Českej ulici. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval výkonný riaditeľ MsBS Zoltán Koós.


„Väčšinu nájomných bytov v danej bytovke obývajú nájomníci, ktorí majú nepravidelný príjem, alebo sú sociálne odkázaní na štátnu podporu. Z tohto vyplýva, že nájom platia sporadicky, prípadne ho absolútne prestanú uhrádzať,“ informoval riaditeľ v dôvodovej správe.

Deložovanie takých nájomcov je podľa neho zdĺhavé vzhľadom k tomu, že žalovať ich možno až po uplynutí troch mesiacov. „Po nadobudnutí súdneho rozhodnutia po dobu deložovania uplynie minimálne 12 mesiacov. Do tej doby nájomca užíva všetky výhody komfortného bývania,“ podotkol Koós. Problémom pri vymáhaní podlžností je podľa neho tiež to, že mnohí nájomcovia nevlastnia oficiálne majetok ani nemajú príjem, prípadne sa dlhov zbavujú cez inštitút osobného bankrotu.       

„Nezanedbateľnou súčasťou je i fakt, že po odchode takýchto neplatičov je byt absolútne neobývateľný a je potrebné zakúpiť nové zriaďovacie predmety a zrekonštruovať celý byt,“ poznamenal riaditeľ s tým, že mnohí obyvatelia poškodzujú aj vybavenie spoločných priestorov.       

„V danom bytovom dome sa nachádzajú najmodernejšie výťahy v Rimavskej Sobote. Sú však porozbíjané a po oprave boli v prevádzke maximálne tri dni. Z uvedeného dôvodu sú odstavené - napríklad vo vchode č. 3 je výťah celý rozbitý a oprava by stála asi 15.000 eur,“ konkretizoval Koós.

Podľa poslanca Romana Vaľa by situáciu na Českej mohlo zlepšiť nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o prideľovaní nájomných bytov, ktoré má vypracovať mestský úrad. „Na základe tohto VZN, ktoré zatiaľ absentovalo, budú jasne stanovené pravidlá prideľovania nájomných bytov. Keď budú dodržiavané a rešpektované zo strany mesta i bývajúcich, tak budú minimalizované takéto situácie,“ podotkol Vaľo.       

Ako pokračoval viceprimátor Ladislav Rigó, bol by rád, keby nové VZN pomohlo, mesto však aj v minulosti malo problémy napríklad pri kontrolách v bytoch. „Keď som robil v minulom volebnom období predsedu bytovej komisie, chodili sme na kontroly. Viackrát sme prišli naspäť so zistením, že darmo boli v byte prihlásení dvaja ľudia – našli sme tam ôsmich, desiatich, ktorí povedali, že sú na návšteve. Čo sme mohli v takom prípade urobiť? Absolútne nič,“ podotkol Rigó.       

Na časť neprispôsobivých obyvateľov bytovky na Českej sa pred niekoľkými mesiacmi v petícii mestu sťažovalo približne sto obyvateľov okolitých panelákov. Ponosovali sa na častý krik, hádky, hlučnú hudbu či brechot psov.       

Mesto Rimavská Sobota vlastní v súčasnosti dokopy 116 nájomných bytových jednotiek vo viacerých lokalitách. Podľa dôvodovej správy sa v nich celkový dlh od roku 2001 vyšplhal na úroveň viac ako 111.000 eur, pričom podstatnú väčšinu, spomínaných 90.000 eur, vytvorili nájomníci v bytovke na Českej.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Štát momentálne neuvažuje o finančných náhradách pre reštituentov
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja momentálne o poskytovaní finančných náhrad reštituentom v Bratislave, namiesto náhradných nájomných bytov, neuvažuje.
viac
30.01.2018
V meste odovzdali 33 nájomných bytových jednotiek, pribudnú ďalšie
V posledných troch rokoch pribudlo v meste 88 bytových jednotiek.
viac
27.12.2018
Zabezpečenie nájomného ako najlepšia forma jeho vymoženia (I)
Na Slovensku je 94% bytov a nebytových priestorov v osobnom vlastníctve. Zvyšných 6% predstavujú byty v bytových domoch určených pre sociálne slabšiu skupinu, pripadne iný typ nájomného vzťahu.
viac
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %