Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.01.2023 10:35

V centre mesta budú dva dni natáčať film o rozpade Československa


Ilustračná snímka: (tasr).


V Banskej Bystrici sa chystá natáčanie filmu Konečne máme republiku, ktorý vzniká v slovensko-kanadsko-českej koprodukcii pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Československa.


Filmový štáb zavíta do mesta pod Urpínom 2. a 3. februára a bude natáčať najmä pred Kostolom Nanebovzatia Panny Márie, na Námestí SNP a čiastočne aj v Lazovnej a na Národnej ulici v centre mesta. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora s tým, že počas spomenutých dní nebudú platiť žiadne zásadné obmedzenia pre obyvateľov a návštevníkov.

Vozidlá s filmárskou technikou budú umiestnené priamo na mieste vrátane pešej zóny. Chodcov prechádzajúcich po námestí a priľahlých uliciach usmernia mestskí policajti.

"S filmármi sme absolvovali obhliadku miest, ktoré si vybrali do pripravovanej dobovej snímky. Príslušníci mestskej polície (MsP) budú štábu nápomocní v koordinovaní chodcov, aby v čase natáčania nevbehli filmárom do záberov," uviedol náčelník MsP Viliam Pischko. Mesto žiada ľudí o trpezlivosť a ohľaduplnosť. Vodičom sa vopred ospravedlňuje za prípadné komplikácie spôsobené krátkodobými obmedzeniami v doprave.

"Našou snahou v pripravovanom filme je vrátiť sa v čase o tri desaťročia. Na miestach, kde sa budeme pohybovať, potrebujeme vytvoriť dobovú atmosféru. Po intenzívnej komunikácii s príslušnými odbornými útvarmi mesta Banská Bystrica sme nastavili celé filmovanie tak, aby boli eliminované situácie, ktoré by obyvateľom a návštevníkom výrazným spôsobom komplikovali pohyb. Keďže budeme filmovať aj vo večerných a nočných hodinách, urobíme maximum pre to, aby sme nenarušili nočný pokoj Banskobystričanov," zdôraznila Andrea Varečková z produkčnej spoločnosti, ktorá film pripravuje.

Ako pripomenul Strelec, mesto sa už viackrát objavilo vo filmoch a seriáloch, napríklad Poéma o svedomí, Tlmočník, Pokoj v duši či Alžbetin dvor, Smrť chodí po horách alebo Očovské pastorále.

Dej filmu Konečne máme republiku v réžii Michala Kováča sa odohráva počas silvestrovskej noci 31. decembra 1992 a zahrajú si v ňom známi slovenskí i zahraniční herci. Do kín by sa mal dostať ešte v tomto roku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2018
Zmeníme sa my či príroda?
45. ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM poukazuje na spoločenské zmeny. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2018 pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.
viac
01.04.2021
Po vyše 40 rokoch sa začína s výstavbou nového mosta v časti Iliaš
Na schátralom moste v banskobystrickej mestskej časti Iliaš sa začínajú prípravné práce. Právoplatné stavebné povolenie a odovzdanie staveniska vysúťaženému zhotoviteľovi znamená, že po viac ako 40 rokoch sa začne s výstavbou nového mosta v tejto banskobystrickej časti.
viac
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
01.03.2022
Na území mesta zrekonštruujú do leta 16 km ciest a 7 km chodníkov
Banskú Bystricu čaká v najbližších mesiacoch najväčšia rekonštrukcia dopravnej infraštruktúry za posledné desaťročia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %