Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
29.09.2016 07:39

V Košiciach pribudlo lokálne platidlo - strieborný 50 dukát


Strieborný 50 dukát. Snímka zdroj: (kosickydukat.sk).


V Košiciach dnes uviedli do obehu strieborný košický 50 dukát. Ide o lokálne platidlo, ktoré sa používa v metropole východu. Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj autori jej návrhu Mária Poldaufová a Branislav Ronai.


"Je to v podstate pokračovanie celého projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb. Začali sme pred rokom. Vyšla jednotka, dvojka, päťka a teraz 50. Pokračujeme ďalej, projekt je úspešný. Veríme, že ľudia to budú ďalej akceptovať a používať," uviedol predseda združenia Vladimír Gürtler.      

Zmluvní partneri občianskeho združenia, prevádzky a poskytovatelia služieb, prijímajú dukáty, ktoré podľa Gürtlera vymieňajú medzi sebou alebo im ich občianske združenie vymení v rámci zákona. Lokálnej mene sa podľa jeho slov darí.      

"Záujem je veľký, len obeh nie je taký, aký by sme očakávali. Päťdesiat dukát vznikol z titulu dopytu hlavne tých, ktorí to používajú ako väčší nominál. Ide najmä o hotely a hotelové služby," vysvetlil.      

Na averznej, prednej strane mince je replika dukátu, ktorý sa v minulosti razil v Košiciach. "Je to dukát Márie, ktorý sa razil v rôznych mincovniach. Dve ľalie však svedčia o tom, že sa razil aj v Košiciach. Na reverznej strane je veduta Houfnagela, čo je významná rytina z konca 15. storočia a tiež prvá erbová pečať Košíc," priblížil autor myšlienky lokálneho platidla v Košiciach.      

Ako ďalej povedal, nový strieborný 50 dukát s hmotnosťou 13 gramov a priemerom 31 milimetrov vyrazili v Mincovni Kremnica v náklade 300 kusov. "Z toho 100 kusov je určených pre zberateľov a 200 je vyrobených v bežnej kvalite určených do obehu," vysvetlil.      

Košické dukáty možno získať cez internet www.kosickydukat.sk alebo priamo v Mestskom informačnom centre v Košiciach pri Dóme svätej Alžbety.      

Cieľom projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb je podľa Gürtlera predovšetkým poskytnúť alternatívny spôsob platieb pri výmene tovarov a služieb a zároveň podporiť lokálnych prvovýrobcov a obchodníkov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2016
Lokálna mena živec po 2,5 roku končí
Na konci tohto roku končí po zhruba dva a pol roku od zavedenia lokálna mena živec. Obchodníci si živce budú môcť spätne zameniť za eurá do konca januára 2017.
viac
25.07.2020
Zdieľané elektrické kolobežky sú k dispozícii už aj v Žiline
Ďalšiu možnosť efektívnej, bezpečnej a ekologickej prepravy ponúka od štvrtka 23. júla mesto Žilina. Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
30.03.2022
Mesto Košice uspelo so zelenými projektmi za 2,4 milióna eur
Mesto Košice získalo 2,3 milióna eur z eurofondov na investície do budovania zelenej infraštruktúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %