Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
12.03.2024 02:10

V Leviciach vyrastie nový komunitný sad


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Levice


V Leviciach vznikne nový kreatívny priestor pre klientov Komunitného centra (KC) v Ladislavovom dvore. Ako uviedla radnica, mesto získalo na projekt s názvom Náš sad dotáciu 3300 eur z programu Sadím budúcnosť z nadácie Ekopolis.


Cieľom projektu je vytvorenie priestoru, v ktorom bude možné pestovať ovocie pre miestnu komunitu. "Bude tu vzdelávacie miesto pre pracovnú terapiu, ktorá ukáže, ako sa správne starať o vysadené stromy a kríky a postupne z nich zbierať úrodu a spracovávať ju pre vlastnú spotrebu," informoval mestský úrad.         

Na základe spolupráce s pracovníčkami KC sa budú v rámci projektu realizovať workshopy, ktoré klientov centra naučia, ako sa starať o záhony drobného ovocia, trvalých byliniek a následne aj dozretého ovocia zo stromov. "Chceme takto vytvoriť u členov komunity vzťah k prirodzeným hodnotám," pripomenul magistrát.         

Ako doplnil, projekt tiež ukáže rodinám s deťmi, ako si vytvoriť zdroj zdravého ovocia a zaradiť ho do jedálnička. "Vysadené ovocné stromy a kríky budú krajinotvorným prvkom tohto priestoru. Teraz je to prázdny pozemok. Vyrastú na ňom stromy, ktoré budú mať vodozádržnú funkciu, postupne budú vytvárať tieň a budú zdrojom ovocia na priamy konzum a aj na spracovanie," dodala radnica.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur
Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.
viac
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
21.07.2018
Obyvatelia Očovej môžu využívať nový zberný dvor
Nový zberný dvor odovzdali do užívania v uplynulých dňoch v obci Očová v okrese Zvolen. Vznikol za cintorínom pri mechanizačnom stredisku poľnohospodárskeho družstva na ploche 785 m2, na pozemkoch, ktoré obec odkúpila od súkromných vlastníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %