Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
13.07.2023 03:20

V obci Korytárky pod Poľanou sa opäť zídu fujaristi z celého Slovenska


Na archívnej snímke Celoslovenská prehliadka fujerášov v Korytárkach pri Detve. Snímka zdroj: (tasr).


Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín budú mať možnosť uvidieť cez víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese.


Uskutoční sa tam 25. ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov. Za organizátorov to potvrdil Roman Malatinec.

Prehliadku na korytárskom amfiteátri otvorí v sobotu (15. 7.) program s názvom Valasi, valasi, škoda vašej krásy. Predstavia sa v ňom fujaristi z rôznych regiónov Slovenska i detský folklórny súbor z Detvy. Nasledovať budú Spomienky starých nôt fujár, priestor dostanú aj folklórny súbor z Detvy a fujaristi z Podpoľania. Súčasťou prehliadky budú počas dňa tvorivé dielne pre deti, ukážky výroby kožuchov pod Poľanou i remeselná dielňa zameraná na výrobu handrových bábok. V kultúrnom dome v Korytárkach vystavia aj fujary a gajdy, popoludní môžu prísť záujemcovia na prednášku o týchto hudobných nástrojoch.

V nedeľu (16. 7.) pokračuje program po svätej omši priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej v Korytárkach. Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizujú folklórne občianske združenie Javorie, Spolok fujarášov a obec Korytárky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
15.06.2023
Na 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností sa predstaví 500 účinkujúcich
Tretí júnový víkend bude patriť 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností. Tie sa začnú v piatok 16. júna v Spišskej Starej Vsi a v sobotu 17. a v nedeľu 18. júna sa program presunie do kúpeľov v Červenom Kláštore.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
17.08.2023
V piatok sa začínajú folklórne slávnosti Trnavská brána
Tradičné slávnosti folklóru Trnavská brána sa budú konať od piatka do nedele (18. - 20. 8.) v Trnave. Informovala o tom Alexandra Galambová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %