Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
16.02.2023 08:25

V obci spustili pilotný projekt separovania použitých plienok


Na snímke samolepky s QR kódami, ktoré sú určené na označovanie separovaného odpadu. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Domaniža v Považskobystrickom okrese spustili od januára pilotný projekt separovaného zberu použitých plienok. Informoval o tom starosta obce František Matušík.


Separovaniu sa v Domaniži podľa neho intenzívnejšie venujú najmä posledné štyri roky. Obyvatelia, ktorí sa zapojili do separovania, majú poplatok za odvoz komunálneho odpadu nižší o viac ako tretinu.

"Použité plienky tvoria až 2,5 percenta z celkového množstva vyprodukovaného odpadu. Ak sa plienky neseparovali, znevýhodňovalo to rodiny s malými deťmi a rodiny s imobilnými seniormi," uviedol starosta.

Od začiatku roka sa do systému separovania plienok nahlásilo v Domaniži 42 rodín, z toho je osem rodín s imobilnými seniormi a ostatné sú rodiny s malými deťmi. Obec chce zistiť, aké množstvo z celkového odpadu v obci tvoria plienky a následne rozhodne o spôsobe jeho likvidácie. Predbežné informácie za prvý mesiac naznačujú, že 120-litrové vrece naplní rodina s malými deťmi za mesiac, rodina s imobilným seniorom za dva týždne.

"Každá domácnosť, ktorá o zber plienok prejavila záujem, dostala igelitové vrecia a QR kód. Vrece s plienkami musia obyvatelia vyviezť na zberný dvor, kde sa zváži. Ten je otvorený dvakrát do týždňa. Na konci roka budeme presne vedieť, koľko plienok domácnosti odovzdali. Na rade je ale teraz štát, ktorý by mal povedať, kde vyseparované plienky skončia," zdôraznil Matušík s tým, že Domaniža je prvou samosprávou na Slovensku, ktorá separovanie plienok spustila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2016
V budovách NR SR separujú odpad upratovačky
Tlačové NR SR nám elektronickou poštou odpovedalo na otázky.
viac
17.09.2018
Odštartovala Olompiáda, v separovaní odpadu súťaží vyše 23 000 detí
V bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) v pondelok odštartoval siedmy ročník veľkej detskej súťaže v separovaní komunálneho odpadu Olompiáda.
viac
04.03.2019
Vo Zvolene, Krupine a v Detve sa výrazne zvýšil podiel separovaného odpadu
Výrazné zvýšenie separovaného odpadu zaznamenali vlani niektoré mestá na strednom Slovensku. Napríklad vo Zvolene bolo percento vytriedeného odpadu raz tak vyššie ako v roku 2017, v Krupine dokonca zvýšili tento podiel trojnásobne.
viac
30.06.2023
Za päť mesiacov vyzbierali v obci 3250 kilogramov použitých plienok
V obci Domaniža v Považskobystrickom okrese vytriedili za prvých päť mesiacov tohto roka 3250 kilogramov použitých plienok. Obec je prvou na Slovensku, ktorá začala so separovaným zberom plienok. Informoval o tom starosta obce František Matušík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %