Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.03.2022 04:15

V obci Topoľa vzniká tradičný roľnícky dom, bude v ňom remeselné centrum


Drevený chrám v obci Topoľa.


Kópia pôvodnej zrubovej stavby z prelomu 19. a 20. storočia vzniká aktuálne v obci Topoľa v Sninskom okrese. Po osadení ručne štiepaných drevených šindľov a omietnutí bude slúžiť ako remeselné centrum.


Zámer priblížiť súčasným generáciám pôvodnú architektúru a remeslá s ňou súvisiace sa občianskemu združeniu Košiar darí vďaka regionálnemu príspevku z programu podpory najmenej rozvinutých okresov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

"Tradičná kultúra našich predkov sa zachovala spevmi a tancami, pôvodná architektúra úplne vymizla a s ňou i remeslá s ňou spojené. Starí majstri vymreli, mladí sa ich neučili," ozrejmil za Košiar Jaroslav Lechan dôvod výstavby drevenice. Keďže si podľa jeho slov remeslá zaslúžia úctu, zrubová stavba bude slúžiť ako remeselné centrum. Návštevníci sa tu budú môcť oboznámiť i sami si vyskúšať hrnčiarstvo, spracovanie slamy na strešnú krytinu, košikárstvo či výrobu drevených šindľov.

Stavba vzniká vďaka príspevku vo výške 61 000 eur od vlaňajška. Na výstavbe stien a stropných trámov sa podieľali štyria tesári, sú zhotovené bez klincov, tradičným rybinovým spojom. V najbližšom čase sa má realizovať šindľová strecha a tiež omietka. "Drevenica bude komplet v hlinenom kožuchu," doplnil Lechan s tým, že v lete by už mala slúžiť svojmu účelu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2018
Obec Moravský Svätý Ján začala výstavbu nových nájomných bytov
Obec Moravský Svätý Ján v okrese Senica začala výstavbu nájomných bytov. Bytový dom bude mať po dokončení 12 bytových jednotiek. V novom objekte vznikne deväť dvojizbových a tri trojizbové byty.
viac
28.10.2019
Popri okresnej Detve sa v obci Kriváň stavia najviac nájomných bytov
V súčasnosti naplno beží výstavba už štvrtej nájomnej bytovky, v ktorej bude 16 bytov, a v príprave je aj stavba ďalšej s 18 bytmi.
viac
20.01.2022
Časť kultúrneho domu prestavali na komunitné centrum
Projekt výstavby komunitného centra (KC) sa podaril zrealizovať vlani v obci Ladzany v okrese Krupina. KC vzniklo rekonštrukciou vnútorných priestorov v existujúcej budove kultúrneho domu.
viac
06.06.2022
Obec na rekonštrukciu kultúrneho domu získala vyše 530 000 eur
Obec Plešivec v okrese Rožňava získala na rekonštrukciu kultúrneho domu od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry dotáciu vo výške viac ako 530 000 eur. Vďaka projektu tak budú môcť budovu na kultúrne účely využívať celoročne. Uviedla to starostka obce Iveta Šušánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %