Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.11.2022 07:45

V okolí lesíka na Štrkoch pribudne tento rok viac ako 4000 stromov


Lesopark v lokalite Štrky.


V okolí lesíka na Štrkoch začal vznikať minulý rok zelený pás, keď tam mesto Trnava vysadilo viac ako 200 stromov. Do konca roka je naplánovaná výsadba ďalších viac ako 4000 stromov. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.


Minulý rok sa vysadili najmä javory, lipy, čerešne, bresty a hraby. "Teraz sme vybrali druhy, ktoré tu rastú prirodzene. Ide najmä o duby, hraby či javory. Navyše, ide o tzv. semenáče, teda rastliny pestované zo semienka, ktoré sa lepšie zakorenia. Pochádzajú z Čiech, z lokality pripomínajúcej naše podmienky, takže majú väčšiu šancu uchytiť sa," uviedla Jarmila Garaiová z mestského úradu.

Ako doplnila, ochranná zeleň postupne zlepší ekologickú stabilitu poľnohospodárskej krajiny, vytvorí miernejšie klimatické podmienky a podporí biodiverzitu. V oblasti budú prosperovať viaceré rastlinné aj živočíšne druhy. Pôvodný lesík pri strelnici bol nevyužitým miestom, kam chodili niektorí vyvážať stavebný odpad. Pred tromi rokmi bolo miesto zrevitalizované a premenilo sa na rekreačnú zónu.

Okrem stromov budú vysiate trávniky a vysadia sa kríky a semená dubov. Samospráva plánuje výsadbu zeleného pásu na minimálne ďalšie dva až tri roky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Výťažok z Ekofestu pôjde tento rok na výsadbu stromov
Výťažok deviateho ročníka environmentálneho benefičného festivalu Ekofest v Trnave bude venovaný na výsadbu nového lesoparku za Kamenným mlynom.
viac
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
15.03.2021
Projekt Strom do domu chce ponúknuť Trnavčanom stromy na adoptovanie
Projekt Strom do domu, ktorý plánuje čoskoro odštartovať mesto Trnava, ponúkne Trnavčanom na adoptovanie mestský strom.
viac
26.11.2021
Do konca roka by malo pribudnúť v Trnave takmer 700 stromov
Mesto Trnava zverejnilo, že do konca roka vysadí takmer 700 odrastených stromov v rôznych mestských častiach a aj v blízkom okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %