Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.06.2023 12:35

V Oravskom Podzámku vybudovali nové centrum sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


V obci Oravský Podzámok vybudovali Centrum sociálnych služieb svätého Jozefa. Vyžiadalo si to investíciu 800 000 eur, slúžiť bude od začiatku budúceho roka. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.


Areál nevyužívanej bývalej materskej školy dlho chátral, obec sa preto snažila nájsť jeho využitie. Napokon ho našla vo vytvorení centra sociálnych služieb. "Rozhodli sme sa ísť cestou zlepšenia poskytovania sociálnych služieb nielen v obci, ale aj pre blízke okolie. Dopyt je, pretože v okrese Dolný Kubín máme len dva stacionáre, jeden prevádzkuje Spišská katolícka charita v obci Žaškov a druhý je v Dolnom Kubíne," vysvetlil starosta Oravského Podzámku Jozef Záhora.

V rámci projektu vznikli dve zariadenia - denný stacionár a zariadenie podporovaného bývania. Denný stacionár bude slúžiť pre 19 klientov. V priestoroch je jedáleň, výdajňa stravy, relaxačná miestnosť, priestor pre personál, kancelária, šatňa a bezbariérové toalety. Zariadenie podporovaného bývania je pre 12 klientov. Ide o štyri bytové jednotky, každá pre troch klientov.

"Súčasťou projektu bolo aj obstaranie automobilu, ktorý sa bude používať na dovoz klientov, stravy či na aktivity, ktoré bude centrum potrebovať," povedal Záhora.

Predpokladaný termín uvedenia do prevádzky oboch zariadení je január 2024. "Obec ešte pripravuje propagačný materiál, kde budú vysvetlené podmienky prijatia, ale záujemcovia sa už teraz môžu hlásiť na obecnom úrade v Oravskom Podzámku," vysvetlil Záhora s tým, že investíciu uskutočnili s pomocou MAS Orava.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2021
V Oravskom Podzámku vznikne centrum cezhraničnej spolupráce.
Sídliť bude v doposiaľ málo využívaných podkrovných priestoroch obecného úradu. Pôjde o výsledok cezhraničného projektu s obcou Branky v okrese Vsetín s názvom Zo zámku na hrad. Za obec o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.
viac
18.12.2021
V Oravskom Podzámku zriadili centrum cezhraničnej spolupráce
V Oravskom Podzámku vzniklo centrum cezhraničnej spolupráce. Sídli v doposiaľ málo využívaných podkrovných priestoroch obecného úradu. Ide o výsledok cezhraničného projektu s obcou Branky v okrese Vsetín s názvom Zo zámku na hrad.
viac
04.02.2022
V Novom Meste má vzniknúť nové zariadenie pre seniorov
Bratislavské Nové Mesto bude mať nové centrum sociálnych služieb, ktoré má poskytovať celodennú odbornú starostlivosť. Vzniknúť má v nevyužívanej budove vedľa parku Jama na Tehelnom poli.
viac
04.08.2022
Vynovenú expozíciu ľudového rezbárstva v Babíne otvoria 21. augusta
Vynovené expozičné priestory ľudového rezbárstva v oravskej obci Babín v okrese Námestovo otvoria v nedeľu 21. augusta. Nachádzajú sa v zrekonštruovaných vnútorných priestoroch bývalej školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %