Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
26.04.2023 03:20

V Prešove kraj vybudoval nové špecializované zariadenie pre autistov


Z otvorenia nového Špecializovaného zariadenia určeného pre dospelých s poruchou autistického spektra v Prešove 25. apríla 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Dospelí autisti majú v Prešove vlastné špecializované zariadenie. Vzniklo prestavbou priestorov Centra sociálnych služieb (CSS) na Volgogradskej ulici.


Sociálne služby ambulantnou formou, ale aj fyzioterapiu či animoterapiu tu bude poskytovať tím zamestnancov z ďalšieho CSS kraja, zo Slnečného domu. Kapacita nového zariadenia, ktoré uviedli do prevádzky v utorok, je 20 klientov. Prešovský samosprávny kraj (PSK) do jeho zriadenia investoval viac ako 334 000 eur. Informovala o tom Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Nesmierne sa teším, že sa táto dobrá a prospešná vec podarila. Otvorením zariadenia pre dospelých autistov plníme naše sľuby, ktoré sme dali ich rodičom v roku 2021. Pokrývame tak aj túto kategóriu zdravotne znevýhodnených, ktorá v našom kraji absentovala, podporujeme ich samostatnosť, sebestačnosť a nezávislosť. Na Volgogradskej ulici sme týmto ľuďom s poruchou autistického spektra vytvorili naozaj čo najlepšie podmienky, ktoré spĺňajú všetky potrebné štandardy, ale najmä ich špecifické požiadavky. Postará sa tu o nich tím sociálnych pracovníkov zo Slnečného domu a poskytne im aj nadštandardné služby, ako je fyzioterapia či liečba pomocou zvierat aj prostredníctvom multisenzorickej miestnosti snoezelen," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

"Ja sa teším, že stojíme a otvárame priestory hodné 21. storočia. To znamená, že priestorovo i množstvom odborných zamestnancov i terapiami, nadštandardnými terapiami, ktoré tu budú prebiehať, môžeme klientom pomôcť veľmi výrazne sa začleniť do spoločnosti," doplnila riaditeľka CSS Slnečný dom Anna Suchá.

Rekonštrukcia priestorov v CSS Vita Vitalis v Prešove prebiehala od augusta 2022 a konkrétne sa týkala dispozičnej úpravy interiéru, ako aj rekonštrukcie toaliet. PSK do stavebných činností z vlastného rozpočtu investoval vyše 244 500 eur.

Ďalšou etapou projektu bolo zariadenie jednotlivých miestností – kancelárií, miestností pre klientov, šatní aj sociálnych zariadení. Pribudol tu nový nábytok, ako sú stoly, stoličky, skrine, v kuchyni kuchynská linka a vstavané elektrospotrebiče, taktiež nová sanita. Na dovybavenie interiéru poskytla prešovská krajská samospráva takmer 90 000 eur.

Cieľom novootvorenej sociálnej služby a odborných činností na Volgogradskej ulici v Prešove je aktivizovať a rozvíjať ľudí s poruchou autistického spektra, ktorí potrebujú ďalšiu odbornú pomoc pri začlenení sa do spoločnosti. Konkrétne ide o autistov s ukončenou povinnou školskou dochádzkou, prípadne praktickou školou, eventuálne iným typom školy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Uvoľnenie opatrení znova otvorilo krajské múzeá a galérie
Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú opäť otvorené pre verejnosť.
viac
08.02.2021
Najlepší v cestovnom ruchu PSK sú značkár i hvezdáreň
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska vyhlásila víťazov siedmeho ročníka ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020.
viac
31.05.2021
Žiaci ZŠ Československej armády sa budú učiť v špecializovaných učebniach
Mesto Prešov vďaka podpore Európskej únie postupne skvalitňuje vyučovací proces v základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiakom a učiteľom v ZŠ Československej armády takto urobia radosť nové špecializované učebne.
viac
22.01.2022
O najpopulárnejšom športovcovi či športovom klube PSK rozhoduje aj verejnosť
Prešovský samosprávny kraj plánuje v polovici marca už po osemnásty krát oceniť najúspešnejších športovcov kraja vo svojej tradičnej ankete Športovec PSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %