Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.08.2023 10:35

V pribylinskom skanzene otvorili novú expozíciu bylinkárstva


Na archívnej snímke areál Múzea liptovskej dediny v Pribyline. Snímka zdroj: (tasr).


Múzeum liptovskej dediny v Pribyline má novú expozíciu venovanú bylinkám na Liptove. Nachádza sa v jednom z objektov skanzenu a jej úlohou je interaktívnou formou naučiť návštevníkov viac o bylinárstve. Informoval o tom marketingový manažér z Liptovského múzea Viktor Mydlo.


"V novej expozícii máme okrem klasických panelov aj viacero interaktívnych prvkov. Návštevníci môžu ovoňať tinktúry a priložiť k vôňam obrázok konkrétnej bylinky. Je to vzdelávací prvok, ktorý má malého i veľkého návštevníka poučiť o liečivých bylinkách na Slovensku a zvlášť na Liptove," priblížil riaditeľ Liptovského múzea na základe poverenia Rastislav Molda.

Dodal, že súčasťou expozície sú aj vitríny so zbierkovými predmetmi z fondov Liptovského múzea. Tiež tzv. "babičkina polička", na ktorej sú vystavené veci, ktoré používali babičky bylinkárky. Autormi výstavy sú Pavol Hriadel, Martina Mäsiarová a Ľubica Richterová. Výroba prvkov sa uskutočnila využitím laserovej gravírky pod vedením Dominiky Kondrovej.

Bylinkárstvo, ktorému sa v minulosti venovali prevažne ženy, má na Liptove dlhú tradíciu. Medzi najznámejšie bylinkárky na Liptove patrí Elena Badová, ktorej Liptovské múzeum venovalo stálu expozíciu v Múzeu Čierny orol v Liptovskom Mikuláši. Obdobnú stálu expozíciu múzeum sprístupnilo aj návštevníkom skanzenu Pribylina. Je určená návštevníkom všetkých vekových kategórií a možno ju navštíviť v čase otváracích hodín skanzenu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Polievková nedeľa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka
Na Slovensku slovo polievka vzniklo z výrazu polievať a označovalo druh jedla, keď sa pripravené prísady v tanieri zalievajú vývarom. V minulých storočiach boli polievky základom stravy.
viac
07.08.2017
Nová expozícia odhaľuje život predkov v Marikovskej doline
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v júli sprístupnilo stálu expozíciu tradičného bývania v Marikovej. Múzeum zareagovalo na dopyt turistov a do skanzenu pri miestnom amfiteátri nainštalovalo rôzne zbierkové predmety.
viac
13.06.2019
Dedičstvo otcov a materí - prezentácia Fsk Svrčinka zo Svrčinovca
„Musíme dbať na kultúrne dedičstvo našich starých otcov a mám, udržiavať zvyky a tradície, prezentovať život našich predkov, lebo tam sú naše korene, naša minulosť a bohatstvo života každej generácie.“
viac
15.05.2021
Návštevníci skanzenu si vychutnajú výhľad z novej rozhľadne
V areáli Múzea liptovskej dediny v Pribyline vybudovali novú rozhľadňu. Je súčasťou náučného chodníka, ktorý návštevníkov prevedie podtatranskou prírodou. Výhľad z rozhľadne si budú môcť turisti vychutnať už od tejto sezóny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %