Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.10.2022 11:40

V Rohožníku budú okrem obecného voliť aj Zastupiteľstvo mladých


Ilustračná snímka.


Počas samosprávnych volieb v poslednú októbrovú sobotu si obyvatelia Rohožníka na Záhorí budú môcť zvoliť aj Zastupiteľstvo mladých. Päťčlenný volený zbor zložený z obyvateľov obce vo veku od 15 do 25 rokov bude poradným orgánom pre obecné zastupiteľstvo a samosprávu.


"Cieľom je lepšie a adresnejšie artikulovať témy, ktoré mladých v obci trápia a zaujímajú," vysvetľujú iniciátori, starosta obce Peter Švaral a poslankyňa obecného zastupiteľstva Barbora Micháleková Richveisová.

Inšpiráciu pre Zastupiteľstvo mladých našli v zahraničí, konkrétne vo francúzskom meste Marseille. "Mládežnícke parlamenty už na Slovensku v rôznych podobách fungujú, no poradný orgán obecného zastupiteľstva je novinkou," upozornili. Zastupiteľstvo mladých, jeho kreovanie, spôsob obsadenia i predmet činnosti sú už implementované do štatútu obce.

Kandidatúru podalo deväť uchádzačov, všetci sú vo veku od 16 do 23 rokov. Mandát zvolených zástupcov bude podobne ako mandát obecných poslancov štvorročný. Schádzať sa budú podľa potreby, najmenej však raz za štvrťrok. Predsedu zastupiteľstva si zvolia jeho členovia, tajomníka určí zo zamestnancov obecného úradu starosta, jeden z poslancov obecného zastupiteľstva bude tiež vykonávať úlohu koordinátora medzi oboma zbormi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Mestskí poslanci sa zídu poslednýkrát pred komunálnymi voľbami
Nitrianski mestskí poslanci sa vo štvrtok (18. 10.) zídu poslednýkrát pred novembrovými komunálnymi voľbami.
viac
10.02.2022
ZMOS spúšťa petíciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spúšťa petičnú akciu za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov pre parlamentné voľby.
viac
18.05.2022
B. Kollár: Jesenné komunálne a krajské voľby sa majú konať 29. októbra
Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa napokon majú konať 29. októbra. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý má termín volieb oficiálne vyhlásiť v najbližšom období.
viac
25.10.2022
Ako prvé sa budú spracovávať hlasy za kraje, voliť budú v 2926 obciach
V sobotňajších (29. 10.) spojených samosprávnych voľbách sa ako prvé budú rátať a sumarizovať hlasy, ktorými si voliči vyberali predsedov a poslancov samosprávnych krajov. Šéfov samospráv i poslancov zastupiteľstiev budú voliť v 2926 obciach SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %