Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.04.2017 11:48

V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku


Vizuál.


Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.


Grantový program Zelené oázy podporuje vytváranie, obnovu alebo oživenie ekologicky hodnotných lokalít a trás. O grant mohli žiadať registrované mimovládne neziskové organizácie, základné a stredné školy, učilištia, centrá voľného času a komunitné centrá a tiež mestá a obce. Dôležitým cieľom programu je podpora spolupráce a partnerstiev na lokálnej úrovni. Do grantového programu v aktuálnom ročníku prihlásilo svoje projekty 338 žiadateľov a poradný výbor grantového programu vybral do druhého kola 80 projektov.

„Za 11 rokov fungovania grantového programu Zelené oázy sme sa presvedčili, že na zlepšenie nášho okolia nie sú potrebné výhradne veľké projekty. Dôležitý je nie len dobrý nápad a chuť ho realizovať, ale aj angažovanosť ľudí a komunity. A takto si ľudia vytvárajú ešte bližší vzťah k prostrediu, v ktorom žijú,“ povedal Anton Molnár, riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie SLOVNAFT, a. s.

„Zelené oázy vstupujú do svojej druhej dekády. Viac ako dvesto realizovaných projektov v oblastiach ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva a voľnočasových aktivít a tisícky zúčastnených dobrovoľníkov už dávno potvrdili najskôr iba náš predpoklad a očakávanie, že podporovať miestnych aktívnych ľudí so záujmom o svoje okolie je nadmieru výhodná "investícia". Ľudia nás neustále prekvapujú svojím nadšením, kreativitou a odhodlaním, svojím aktívnym pozitívnym vzťahom k miestu, kde žijú a ktoré si chcú pretvárať podľa svojich predstáv a potrieb,” uvádza Milan Hronec, programový manažér z Nadácie Ekopolis.

Medzi projekty, ktoré v roku 2017 najviac zaujali poradný výbor grantového programu, patrí Školiace stredisko mladých včelárov. Zámerom projektu je vytvoriť v skanzene Ľubovnianskeho hradu miesto, kde by sa ľudia oboznámili s včelárstvom ako remeslom, ako koníčkom. Plánujú tu vysadilť ovocný sad s tradičnými drevinami, zátišie s ovocnými kríkmi, vytvoriť miesto s lavičkami, kde by sa prednášalo spolu s ukážkami pri úľoch a osadiť tabule s vysvetlením roku včelára a životom včely.

Medzi zaujímavé projekty patrí tiež projekt Braille sa učí nielen z kníh, ktorého cieľom je vybudovať v areáli Spojenej školy internátnej v Bratislave – Karlova Ves záhradu s interaktívnymi záhradnými prvkami prispôsobenými pre nevidiacich. Táto záhrada má spájať ľudí zo zdravej populácie a detí zo zdravotným hendikepom a búrať bariéry a predsudky o inakosti.

Bude zaujímavé sledovať aj výsledok projektu Od Kalvárie po Krížny vrch. V rámci projektu, ktorého predkladateľom je mesto Levice, ide o prepojenie dvoch lokalít, čím sa vytvorí zaujímavá turistická trasa spájajúca dva náučné chodníky.

Projekty podporené v tomto ročníku programu budú realizované v období od apríla do septembra 2017.

Podrobné informácie o podporených projektoch nájdete na www.ekopolis.sk, www.oazy.sk a www.slovnaft.sk. Viac informácií poskytne programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec, 048 / 470 10 95, 0911 452 457, hronec@ekopolis.sk.

Podporené projekty v roku 2017 z grantového programu Zelené oázy:

www.ekopolis.sk/engine/wp-content/uploads/2016/06/ZO-2017_Zoznam-podporenych-projektov.pdf

 

Autor: (Nadácia EKOPOLIS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
OTS: Je to vo vašich rukách!
Výzva pre neziskové organizácie, aby sa opäť prihlásili do programu na podporu miestnych komunít „Vy rozhodujete, my pomáhame“.
viac
29.07.2020
Radnica oživila verejný priestor v centrálnej mestskej zóne
Mesto Štúrovo oživilo verejný priestor v blízkosti kruhového objazdu na križovatke ulíc Nánanská, Komenského a Hlavná. Na ploche 850 štvorcových metrov vybudovalo trávnaté plochy a kvetinové záhony, vysadilo stromy a kríky, pribudli lavičky.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %