Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
26.07.2023 11:40

V Ružomberku spustili projekt zelených ostrovov


Ilustračná snímka: (tasr).


V Ružomberku spustili projekt tzv. zelených ostrovov. Ide o nový mestský koncept, na jeseň ho zrealizujú na Nábreží Milana Rastislava Štefánika.


Vyrastie tam stromová aleja s 30 javormi, letničkovou lúkou a záhonmi cibuľovín. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

Priblížil, že zelený ostrov vznikne na mieste, ktoré tvorí predel medzi hlavným cestným ťahom z východu na západ a zo západu na východ. Dopravnou tepnou prejde denne približne 35 000 automobilov.

"Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku doslova v strede dopravnej tepny napomôže nielen skrášleniu priestoru, ale vhodne vybrané dreviny napomôžu odhlučneniu priestoru, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov," vysvetlil architekt Róbert Dúbravec, ktorý koncept zeleného ostrova spracoval.

Primátor Ľubomír Kubáň považuje revitalizáciu existujúcich a tvorbu nových verejných priestranstiev v Ružomberku za jednu z priorít. Zdôraznil, že zeleň v mestách má estetický aj environmentálny význam.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Mesto Poltár nezískalo peniaze na obnovu mosta
Zhruba 393 000 eur by potrebovalo mesto Poltár na obnovu stredovekého, tzv. tureckého mosta nachádzajúceho sa v časti Zelené.
viac
30.03.2020
Košice spúšťajú projekt domáceho vzdelávania detí rodičov v "prvej línii"
Pre deti rodičov, ktorí v súvislosti s novým koronavírusom pracujú v 12-hodinových či celodenných zmenách, spúšťa mesto Košice službu domácej starostlivosti a vyučovania.
viac
09.03.2021
Aktivisti spustili petíciu za záchranu kalvárie
Na Liptove spustili verejnú petíciu za záchranu ružomberskej kalvárie. Vyše 160-ročná historická, kultúrna a sakrálna pamiatka je podľa aktivistov ohrozená súkromným developerským projektom, ktorý plánuje výstavbu tzv. vila domov v jej tesnej blízkosti.
viac
08.01.2024
Projekty do programu Zelené oázy je možné prihlásiť do 15. januára
Prihlasovanie projektov do grantového programu Zelené oázy je otvorené do 15. januára. O príspevok na výsadbu a revitalizáciu zelene môžu požiadať samosprávy, neziskové organizácie, školy a komunitné centrá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %