Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.09.2022 03:20

V Slovenskom krase objavili novú priepasť, našli v nej i ľudské kosti


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Silickej planine, ktorá je súčasťou Národného parku Slovenský kras, objavili jaskyniari ešte v júni doposiaľ neznámu priepasť.


V jej útrobách našli i ľudské kosti, ktoré podľa zistení odborníkov pochádzajú z obdobia neskorého stredoveku. Uviedol to Gabriel Lešinský zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva.

"Nález učinil čakateľ do jaskyniarskeho klubu v Košiciach, ktorý toto okolie veľmi dobre pozná. Pri povrchovom prieskume na túto lokalitu natrafil úplnou náhodou," priblížil Lešinský. Ako dodal, na objave následne spolupracovali dobrovoľní i múzejní jaskyniari. Priepasť pomenovali Malá Gazina a predpokladajú, že sa vyvíjala desiatky tisíc rokov. Až do tohto leta o nej žiadne záznamy neexistovali.

"Ide o priepasť v pokročilom štádiu vývoja, jej pôvodné parametre je veľmi ťažké odhadnúť. V ústí sa zasekli obrovské bloky, ktoré sú produktom skalného rútenia a blokujú prechod do ďalších priestorov, ktoré tam však určite sú," uviedol Lešinský.

Jaskyniarom sa v Malej Gazine podarilo dostať do hĺbky siedmich metrov. O tom, že priepasť pokračuje i ďalej, má svedčiť výron studeného vzduchu, ktorý sa tu uvoľňuje. "Vzhľadom na to, že ide o archeologické nálezisko, v súčasnosti nie je možné vykonať také práce, ktoré by nám umožnili preniknúť ďalej do podzemia," skonštatoval Lešinský.

Pod kamennou platňou na dne priepasti totiž jaskyniari objavili i kostrový nález. Išlo o úlomky ľudskej lebky, čeľuste so zubami a niekoľko dlhých kostí. Tie by mali pochádzať z obdobia neskorého stredoveku, bližšie ich bude skúmať antropologička Slovenského národného múzea v Bratislave. Objavené tu tiež boli úlomky keramiky či náboje a zásobník z druhej svetovej vojny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2021
Od sprístupnenia Jasovskej jaskyne uplynulo 175 rokov
V poradí 175. výročie sprístupnenia Jasovskej jaskyne verejnosti si v stredu (29. 9.) pripomenula Správa slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody (SSJ ŠOP) SR. Patrí medzi prvú klasicky sprístupnenú jaskyňu na Slovensku.
viac
27.07.2022
V Malej Fatre objavili nový vtáčí druh na Slovensku
K vtáčím druhom na Slovensku pribudol úplne nový, doposiaľ nepozorovaný vták, lastovička skalná. O objav sa počas dovolenky v Malej Fatre postaral pracovník Správy Národného parku (NP) Slovenský kras Štefan Matis.
viac
11.09.2023
Správa NP Slovenský kras predstavila návrh zonácie,niektorí starostovia sú proti
Správa národného parku (NP) Slovenský kras v pondelok v Zádieli predstavila verejnosti návrh jeho zonácie. V najprísnejšie chránenom režime má byť 8500 hektárov (ha). Ako informoval riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák, zvyšok územia má byť zaradený dominantne do tretieho stupňa ochrany.
viac
26.10.2023
ZMOS sa ohradzuje voči tvrdeniu pána Hojsíka k zonácii NP Slovenský kras
ZMOS dlhodobo žiada odborné dokončenie zonácie národných parkov, ktoré jasne definuje limity v národných parkoch. Zonácia národných parkov prebiehala doposiaľ netransparentne a proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dopadov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %