Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.10.2022 01:30

V spojených regionálnych voľbách je možné voliť len v obci trvalého pobytu


Ilustračná snímka.


Špecifikom spojených volieb do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov je, že volič môže voliť len v obci svojho trvalého pobytu. Hlasuje vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný.


Nie je teda možné požiadať o hlasovací preukaz, ktorý by umožňoval hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti mimo trvalého pobytu, ako to poznáme z iných druhov volieb.

Na rozdiel od parlamentných či prezidentských volieb môžu v spojených regionálnych voľbách hlasovať okrem občanov Slovenskej republiky aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podmienkou účasti je dovŕšenie veku 18 rokov najneskôr v deň konania volieb, teda v sobotu 29. októbra.

Doma bude možné hlasovať do prenosnej alebo do špeciálnej volebnej schránky. Prenosná volebná schránka je určená pre voličov, korí sa nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov. O hlasovanie do špeciálnej volebnej schránky budú môcť požiadať voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia Covid-19.

Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia v iných prípadoch ako COVID-19.

Voliť sa bude vo všetkých obciach v 6010 okrskoch. Krajské voľby sa vykonajú v 2926 obciach Slovenskej republiky. Komunálne voľby sa vykonajú v 2921 obciach, neuskutočnia sa v piatich obciach z dôvodu nepodania kandidátnych listín ani pre voľby do obecného zastupiteľstva, ani pre voľby starostu obce.

Počet voličov zapísaných v zoznamoch voličov bude známy  až zo zápisnice  o výsledku volieb. Pre ilustráciu uvádzame, že v ostatných komunálnych voľbách v roku 2018 bolo zapísaných v zoznamoch voličov 4 494 400 voličov.

Ďalšie informácie o voľbách nájdete na stránke MV SR: https://www.minv.sk/?volby-selfgov22.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
24.01.2022
Komunálne a regionálne voľby by sa mohli konať 29. októbra
Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú na jeseň konať prvýkrát v jeden termín. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by sa mali konať 29. októbra.
viac
12.04.2022
Samosprávne voľby by sa mohli konať skôr
Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Vláda schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR, aby mohli byť voľby v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv, namiesto súčasných 14.
viac
10.10.2022
V Bratislave a Košiciach dostanú voliči šesť hlasovacích lístkov
V Bratislave a Košiciach dostanú voliči počas spojených regionálnych volieb až šesť hlasovacích lístkov. Lístky na voľby poslancov do mestského zastupiteľstva a primátora mesta budú označené sivým pruhom. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %