Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.07.2023 03:20

V Stropkove spoznali budúcu podobu historického námestia s hradom


Snímka zdroj: (Mesto Stropkov).


Stropkovská samospráva vyhodnotila v uplynulých dňoch architektonickú súťaž nazvanú Námestie s mestským hradom Stropkov - IV. etapa revitalizácie Námestia SNP.


Vyhlásená bola v závere januára tohto roka a uchádzači mohli svoje návrhy prihlásiť do konca mája. Informoval o tom hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

"Naším dlhodobým zámerom je komplexná revitalizácia priestranného centrálneho námestia, ktorá sa vďaka súťaži dostala do finálnej fázy. Archeologicko-historický výskum vytvoril podklad pre zapojenie komplexu zaniknutého hradu do priestorovej štruktúry centrálneho verejného priestoru, ktorý v Stropkove roky čakal na celkovú revitalizáciu," uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Komplexná obnova námestia a zviditeľnenie mestského hradu má podľa jeho slov prispieť k prilákaniu návštevníkov a turistov do mesta, k vytvoreniu kvalitného spoločenského, zhromažďovacieho a oddychového miesta pre obyvateľov mesta a zhodnotenia málo známych historických aspektov mesta Stropkov.

Do súťaže bolo prihlásených deväť návrhov, z toho dva z Českej republiky. "Porotu najviac presvedčil návrh od spoločnosti uncut Praha, ktorého autormi boli Nikoleta Slováková, Ján Sulzer, Rudolf Nikerle, Kryštof Jireš a Laura Lukáčová," doplnil Novák.

Porota sa jednomyseľne zhodla, že víťazný návrh najlepšie reagoval na požiadavky súťaže. "Skrýva veľký potenciál a je flexibilný, čo sa týka ďalšej modifikácie podľa požiadaviek zadávateľa. Rešpektuje súčasné požiadavky na udržateľnosť zachytávanie vody v území. Napriek svojmu rozsahu návrh nepôsobí dominantne, ale vytvára piedestál už stávajúcim historickým objektom. Zelený ostrov v strede námestia je príjemným protipólom jeho tvrdej a otvorenej severnej časti a rešpektuje súčasné požiadavky na udržateľnosť, ako aj narábanie s vodou v území," vysvetlil predseda poroty Matej Grébert.

"Už teraz hľadáme zdroje na realizáciu projektu. Čakajú nás konzultácie s autorkami víťazného návrhu a jeho prípadné pripomienkovanie. Výsledkom bude pretavenie idey do stavebnej dokumentácie a následne spoznáme výšku nákladov na realizáciu," dodal Brendza.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2017
Mesto predstavilo víťazný návrh revitalizácie Námestia slobody
Hlavné mesto v spolupráci s partnermi HB Reavis a mestskou časťou Staré Mesto predstavili verejnosti výsledky ideovej architektonicko-urbanistickej a krajinárskej súťaže „Revitalizácia Námestia slobody“.
viac
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
04.01.2021
Hlohovec zverejnil výsledky architektonickej súťaže na Námestie sv. Michala
Mesto Hlohovec zverejnilo výsledky architektonickej súťaže návrhov na komplexné urbanisticko-architektonicko-krajinárske riešenie obnovy Námestia sv. Michala. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
19.02.2021
Žilina vyhodnotila súťaž na riešenie verejného priestoru Nový Bulvár
Nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru Nového Bulváru v Žiline bolo cieľom urbanisticko-krajinársko-architektonickej súťaže, ktorú mesto vyhlásilo vlani v septembri. Podľa odbornej hodnotiacej komisie sa víťazom stala bratislavská architektonická kancelária SLLA.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %