Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.03.2021 11:50

V Trenčianskych Tepliciach otvorili Galériu pri Labuťom jazierku


Úlohy sa bravúrne zhostil slobodný umelec Rastislav Jakubek – Nomad.


V čase zákazu vychádzania v kúpeľnom mestečku predstavili 16. marca peknú myšlienku, ako obyvateľom i návštevníkom mesta spríjemniť prechádzky naprieč kúpeľným parkom.


Rastislav Jakubek – Nomad osem pôvodných historických pohľadníc dotvoril do modernej podoby a zvečnil ich na plátne. Umiestnené sú v kúpeľnom parku pri jazierku, čím symbolicky vytvárajú galériu pod holým nebom.

„Dovedna ide o 8 historických pohľadníc, ktoré sú vytlačené na plátne a akoby osadené v historickom ráme, čím sa znásobuje dobový podtón. Hlavným posolstvom je priniesť v aktuálnej situácii návštevníkom kúpeľného parku pridanú hodnotu, keďže momentálne nemôžu navštevovať galérie či iné typy kultúrnych podujatí. Zároveň ide o miesto, kde sa môžu odfotiť a odniesť si tak unikátnu spomienku z návštevy Trenčianskych Teplíc. Tak ako mnohé z aktivít našej oblastnej organizácie cestovného ruchu, aj v tomto prípade sa projekt uskutočnil vďaka finančnej podpore Ministerstva dopravy a výstavby SR,“ uviedla výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Michaela Fedorová.

Autora vynovených pohľadníc v Trenčianskych Tepliciach nemuseli pre túto spoluprácu hľadať dlho. Voľba bola jasná – dali šancu lokálnemu slobodnému umelcovi Rastislavovi Jakubekovi s umeleckým menom Nomad. Ten žije v Trenčianskych Tepliciach a vo svojej tvorbe sa zaoberá širokou škálou originálneho grafického dizajnu, tvorbou umeleckých malieb v exteriéri aj interiéri. „Pán Jakubek pre nás už vytvoril originálny exteriérový šat našej Turisticko-informačnej kancelárie (TIK) a s jeho prácou sme nadmieru spokojní. Aj preto sme v tomto prípade nadviazali na osvedčenú spoluprácu a podporili sme tak činnosť miestneho umelca v náročných časoch pandémie,“ dodáva M. Fedorová.

Radosť z tejto príležitosti neskrýva Rastislav Jakubek. „Na každej pohľadnici som pracoval tri dni. Veľa času si vyžiadalo kolorovanie a dotváranie detailov, ktoré na historických pohľadniciach zanechal zub času. Vdýchol som im sviežu farbu a nový rozmer vnímania,“ povedal umelec.

ooo

Rastislav Jakubek – Nomad od roku 1995 tvorí graffiti– streetart. Počas tohto obdobia vytvoril množstvo malieb sprejom. Tvorbe dominuje originálny dizajn, štylizované písmo, kaligrafia a experimentovanie s abstrakciou. Azda najvýraznejšou umelcovou tvorbou v regióne je bezpochyby podchod na Sihoť (alebo aj zo Sihote) v Trenčíne pri ZUŠ K. Pádivého, kde je autorom návrhu i realizácie diela. Jeho zásluhou svoje farby spestrili aj šedé schody v areáli ZŠ na Východnej ulici v Trenčíne, ktoré sa premenili na originálne schodisko, ktoré chodia obdivovať ľudia zo širokého okolia.

Autor: (msú-bzaj)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2018
Jazda veľkonočnou električkou prilákala viac ako tisíc ľudí
Historická elektrická železnica medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami pravidelne ožíva pri rôznych významných podujatiach. Inak to nebolo ani počas tohtoročných veľkonočných sviatkov.
viac
15.06.2020
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu na tri mesiace strašidlá
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu počas najbližších troch mesiacov strašidlá. Unikátna expozícia strašidiel českého autora Aleša Drašnara má na Slovensku premiéru.
viac
22.12.2021
Na Liptove otvoria čarovný les
Už 27. decembra otvorí na Liptove brány nová atrakcia. Tvorí ju takmer 150 tisíc svetielok a je jedinou takouto výstavou na Slovensku aj v širokom okolí.
viac
19.02.2022
Napriek opatreniam sa snažia zachovať obľúbenú tradíciu
V Trenčianskych Tepliciach dnes (19. 2. 2022) od 10:30 hod. na Kúpeľnom námestí začne symbolicky znieť hudba slovenského folklóru. Fašiangy ako sa patrí to síce kvôli aktuálnym opatreniam nebudú, ale symbolicky tradíciu v kúpeľnom mestečku napriek tomu zachovajú!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %