Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.05.2020 10:15

Veľkokapacitné kontajnery budú po novom pristavovať trikrát ročne


Zberný dvor v Ružomberku.


Veľkokapacitné kontajnery budú v jednotlivých obvodoch Ružomberka po novom pristavovať iba trikrát ročne. Dôvodom sú aktuálne legislatívne zmeny súvisiace so skládkovaním komunálneho odpadu, a tiež snaha vytriediť čo najviac zložiek z komunálneho odpadu.


Podľa hovorcu ružomberského primátora Viktora Mydla boli k takejto zmene nútení pristúpiť z dôvodu vysokého finančného zaťaženia vo forme zákonných poplatkov, ktoré musí mesto odvádzať štátu.

„Nárast finančných nákladov na skládkovanie v roku 2020 predstavuje oproti minulému roku asi 50 000 eur navyše, pri ročnej produkcii približne 10 000 ton komunálneho odpadu,” uviedol Mydlo.

Ďalším dôvodom, prečo mesto pristupuje k tomuto kroku, je uzatvorenie skládky odpadov Biela Púť. Tiež fakt, že od roku 2021 treba triediť každý komunálny odpad. „Za posledné dva roky mesto dosahuje len 40-percentnú úroveň vytriedenia, čo je stále podpriemerné. To sa následne prejavuje vo finančnom zaťažení mesta,” dodal hovorca primátora.

Nový spôsob spočíva v umiestnení štyroch kontajnerov na jedno stojisko, kde budú obyvatelia separovať odpad priamo na mieste. Kontrolu nad separáciou bude mať pracovník Technických služieb Ružomberok. „Mesto vychádza v ústrety obyvateľom aj prevádzkou zberného dvora odpadov v areáli technických služieb, na ktorom môžu bezplatne odovzdať odpad v pondelok, stredu, piatok a v sobotu,” povedal Mydlo s tým, že otváracie hodiny sú zverejnené na webovej stránke technických služieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %