Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
04.04.2022 04:15

Verejnosť môže podávať návrhy na zápis do evidencie pamätihodností mesta


Busta cisárovnej Sissi.


Do evidencie pamätihodností mesta Prešov môžu pribudnúť ďalšie unikáty, verejnosť má možnosť podávať návrhy na ich zápis do konca mája. Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke.


Ako uvádza, pamätihodnosť je taká súčasť kultúrneho dedičstva, ktorá nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR ako národná kultúrna pamiatka, ale je pre danú obec či mesto charakteristická, ojedinelá, jedinečná.

Na tento rok vyhlásili výzvu na predkladanie návrhov v troch kategóriách: hnuteľné a nehnuteľné pamätihodnosti, kombinované diela prírody a človeka a nehmotné pamätihodnosti.

„Návrhy na zápis do evidencie pamätihodností môžu podávať všetky fyzické a právnické osoby,“ uvádza mesto s tým, že okrem stručného opisu objektu, predmetu či udalosti majú obsahovať aj lokalizáciu a kontaktné údaje navrhovateľa.

Svoje návrhy môže verejnosť posielať na adresu prešovského mestského úradu s označením obálky „pamätihodnosti“ alebo prostredníctvom e-mailovej adresy katarina.olejarova@presov.sk a podatelna@presov.sk. Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke mesta Prešov.

Prešov vedie svoju evidenciu pamätihodností od roku 2009, v súčasnosti je v nej zapísaných celkom 54 pamätihodností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2018
TTSK podporí cyklotrasy na Záhorí sumou 81 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporil samosprávy v okresoch Senica a Skalica celkovou sumou 81 000 eur na obstaranie projektovej dokumentácie pre vznik nových cyklochodníkov v dĺžke približne 24 kilometrov. Informovala o tom riaditeľka odboru financií TTSK Anna Mierna.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
19.08.2021
Nominujte osobnosti Prešovského kraja
V rámci udeľovania Ceny Prešovského samosprávneho kraja kraj plánuje oceniť významné osobnosti či kolektívy regiónu súčasne za roky 2020 a 2021. Kým laureáti za vlaňajší rok sú už známi, nominácie pre aktuálny ročník sú otvorené, a to aj pre verejnosť. Uzávierka ich návrhov je 30. septembra.
viac
11.06.2022
Mestský krytý bazén Delfín bude opäť prístupný pre verejnosť
Školský bazén Delfín na ZŠ Májové námestie bude po dlhšej prestávke opäť prístupný pre všetkých obyvateľov. Prvé verejné plávanie je naplánované už 13. 6. 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %