Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.02.2023 07:45

Viaceré avizované návrhy zákonov destabilizujú samosprávy a uškodia


Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Snímka zdroj: (tasr).


Viaceré avizované návrhy zákonov, ktoré sú aktuálne v Národnej rade (NR) SR, destabilizujú samosprávy a môžu im uškodiť. Jednou z nich je aj novela zákona o obecnom zriadení, ktorá je akousi ústavou pre mestá a obce.


Navrhované zmeny výrazne zasahujú do kompetencií. Na stredajšej tlačovej konferencii na to upozornili predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) po rokovaní predsedníctva.

"Máme vládu v demisii, niekoľko mesiacov do volieb a tlačia sa zákony, pri ktorých by bolo veľmi zlé, keby prešli. Sme pripravení robiť nátlakové akcie, ak niektoré medzirezortné pripomienkovania nedopadnú aspoň čiastočne v prospech samospráv," skonštatoval predseda ZMOS Branislav Tréger.

V rámci predloženej legislatívy ide o viacero zákonov, vrátane zákona o životnom prostredí, zákona o obecnej polícii či zákona o majetku miest a obcí, kde združenie vyšpecifikovalo možné riziká pre samosprávy. Značný problém má ZMOS najmä s novelou zákona o obecnom zriadení.

Tá má výrazne zasahovať do kompetencií obecných a mestských úradov, ale aj do kompetencií starostov a primátorov či do pozície prednostu úradu. Navrhovaná právna úprava má tiež výrazne oslabovať postavenie štatutárov miest a obcí, teda starostov a primátorov vo viacerých činnostiach.

"Sú tam vážne návrhy, ktoré zasahujú do kompetencií. Dnes je vytvorená rovnováha medzi dvoma orgánmi, ktorými sú starostovia a primátori verzus zastupiteľstvo. Tento zákon je pripravený tak, aby túto rovnováhu úplne poškodil," poznamenala prezidentka Asociácie prednostov a zároveň prednostka Mestského úradu v Piešťanoch Denisa Bartošová. Zásadné námietky k novele sú sformulované v 40 bodoch, kompetentných žiadajú, aby sa nimi vážne zaoberali.

ZMOS sa opätovne nevyhlo ani kritike školského zákona, ktorý je podľa neho v praxi nevykonateľný. V súvislosti s právnou normou zvažuje obrátiť sa aj na Brusel. Pripomenulo tiež, že "obedy zadarmo nie sú obedmi zadarmo", niektoré náklady budú musieť samosprávy kompenzovať. Za závažný problém označilo opätovne aj oblasť energetiky, pomoc od štátu nie je podľa združenia od začiatku roka účinná.

ZMOS tiež hovorí o nepostačujúcich kompenzáciách a kompenzačných schémach i arogantných rečiach zo strany štátu. Volá preto po korektnom dialógu so samosprávami. Vláde odkazuje, aby sa konečne samosprávami začala zaoberať a neprijímala zákony, ktoré im škodia. V Bratislave pripravuje tiež stretnutie, aby bolo počuť aj hlas obyvateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2019
Trenčín zvýši dane a poplatky, dôvodom sú legislatívne zmeny
Mesto Trenčín zvýši v budúcom roku dane z nehnuteľnosti o 35 %, poplatok za komunálny odpad stúpne o 10 %. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.
viac
21.03.2020
SK8: V krátkom čase bude nevyhnutné prijať viaceré legislatívne opatrenia
Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy.
viac
03.03.2021
Zvládanie pandémie zo strany štátu je chaotické, mestá sú bezradné
Zvládanie pandémie nového koronavírusu zo strany štátu je od začiatku a neustále nejasné a chaotické. Mestá sú z rôznorodých pokynov bezradné a frustrované. Vyhlásila to Únia miest Slovenska (ÚMS). Prax podľa nej ukazuje, že občania sa oveľa viac spoliehajú práve na mestá a obce ako na štát.
viac
17.02.2023
Protest proti poškodzovaniu samospráv sa uskutoční v stredu pred NR SR
Protest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom!, sa uskutoční v stredu 22. februára o 11.00 h pred Národnou radou SR. Potvrdil to predseda Komory miest ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %