Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.04.2022 04:15

Vláda schválila prvý akčný plán Stratégie inklúzie Rómov do roku 2030


Ilustračná snímka.


Stratégia rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030 dostáva oficiálne podobu prvého akčného plánu. Návrh zadaní a úloh na obdobie rokov 2022 - 2024 schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.


Akčný plán navrhuje opatrenia v piatich prioritných oblastiach. "Oblasť zamestnanosti, vzdelávania, zdravia a bývania sú pre naplnenie cieľov stratégie kľúčové, osobitý dôraz sa venuje tiež zintenzívneniu intervencií v boji s protirómskym rasizmom," konštatujú predkladatelia materiálu z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ktorý patrí pod úrad vlády.

V oblasti školstva spomína návrh akčného plánu potrebu zlepšenia výsledkov žiakov z marginalizovaných rómskych komunít (MRK), taktiež zlepšenie kvality i počtu pedagógov a asistentov pri edukácii rómskych žiakov, zvýšenie kapacít škôl a škôlok v oblastiach s MRK, ale aj podporné opatrenia pre deti a žiakov z MRK s nedostatočnou znalosťou slovenského (vyučovacieho) jazyka, ktorý nie je ich materinským jazykom.

V oblasti zamestnanosti definuje návrh akčného plánu opatrenia pre zvýšenie šance Rómov na trhu práce, ale napríklad aj cielenú podporu pre rovnaký prístup osôb z MRK k samostatnej zárobkovej činnosti a podnikaniu vrátane sociálneho podnikania.

Prioritnými úlohami v oblasti bývania je znížiť počet nelegálnych obydlí, zlepšiť technickú infraštruktúru a občiansku vybavenosť v lokalitách MRK, ale aj realizovať opatrenia zamerané na znižovanie rezidenčnej segregácie Rómov, napríklad prostredníctvom podpory nájomného bývania v obciach.

Úlohy v oblasti zdravia majú zlepšiť podmienky pre zdravie na komunitnej úrovni, smerujú tiež k posilneniu odbornej kvalifikácie komunitných pracovníkov v oblasti podpory zdravia.

V časti, ktorá sa zaoberá bojom proti diskriminácii Rómov a zvýšením ich začlenenia do majoritnej spoločnosti, sa apeluje na to, aby bol protirómsky rasizmus právne uznaný ako osobitná forma rasizmu. Jedným z ďalších navrhovaných opatrení je aj zvyšovanie participácie mladých Rómov pri tvorbe politík na všetkých úrovniach.

Akčné plány tvorili v každej oblasti tematické pracovné skupiny, v ktorých mali zastúpenie jednotlivé rezorty a štátne inštitúcie, ale aj mimovládne organizácie, akademický sektor a samosprávy.

Stratégiu rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030 schválila vláda 7. apríla 2021. Z rámcového materiálu budú vychádzať jednotlivé akčné plány, ktoré sa budú tvoriť vždy na trojročné obdobie, teda roky 2022 - 2024, 2025 - 2027 a 2028 - 2030.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2018
Investície proti suchu pomôžu zlepšiť životné prostredie, ale aj kvalitu života
Vláda schválila materiál H2ODNOTA JE VODA - Akčný plán na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody, ktorý je historicky prvým prierezovým dokumentom v uvedenej problematike. Jeho súčasťou sú opatrenia vo viacerých oblastiach a sektoroch.
viac
14.06.2019
Akčný plán hornej Nitry schválilo Zastupiteľstvo TSK s pripomienkami
Akčný plán transformácie hornej Nitry má po novom počítať i so zriadením regionálneho fondu pre podporu malého a stredného podnikania. Po novom by tiež mali dostať prioritu pozemkové úpravy v okresoch hornej Nitry.
viac
15.07.2021
Akčný plán Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti
Vláda v stredu schválila návrh Akčného plánu realizácie Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti na roky 2021 až 2025.
viac
29.09.2023
Kabinet schválil Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2024 – 202
Predseda vlády Ľudovít Ódor, poverený riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na dnešnom rokovaní vlády predložil Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2024 – 2026 (známe aj ako Akčný plán OGP 2024 – 2026).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %