Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.07.2022 04:15

Vo Veľkom Krtíši vlani vytriedili 1266 ton komunálneho odpadu


Ilustračná snímka.


Obyvatelia mesta Veľký Krtíš vlani vytriedili 1266 ton komunálneho odpadu. Potvrdila to Veronika Krupová z kancelárie primátora mesta.


Pripomenula, že zmesového komunálneho odpadu bolo 2262 ton. "To nám znižuje úroveň triedenia a zvyšuje zákonné poplatky do Environmentálneho fondu," spomenula s tým, že všetky tieto údaje sú zverejnené na internetovej stránke mesta. Záujemcovia ich nájdu v sekcii životné prostredie, odpadové hospodárstvo.

Ako dodala, samospráva v spolupráci s ďalšími správcami bytových domov v meste rozdali 3400 vedierok na kuchynský biologicky rozložiteľný odpad do bytov. Bolo to na jar tohto roka a koncom roka bude mesto podľa vytriedeného množstva vedieť, aký to malo efekt. Cieľom projektu je triedeným znížiť množstvo komunálneho odpadu. "Občania mesta platia za komunálny odpad, nie však za triedený. Preto sa ich snažíme aj takouto cestou motivovať k dôslednejšiemu triedeniu odpadu," zdôraznila.

Doplnila, že vedierka na biologicky rozložiteľný odpad dostávali len byty v komplexnej bytovej výstavbe a bolo to v súlade s európskou výzvou. "Rodinné domy dostávali v roku 2019 kompostéry, biologicky rozložiteľný odpad tak môžu kompostovať v nich," informovala.

Poplatok za odvoz komunálneho odpadu pre fyzické osoby na tento rok je vo Veľkom Krtíši 29 eur. Podnikateľské subjekty majú zavedený zber podľa množstva. "Všetky poplatky sa určujú v zmysle všeobecne záväzného nariadenia," ukončila Krupová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
04.02.2022
MŽP zvyšuje podporu triedenia a recyklácie komunálnych odpadov
Od začiatku roka 2023 už nebude možné ukladať neupravený zmesový odpad na skládky komunálnych odpadov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pomáha samosprávam pri budovaní zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %