Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.03.2022 11:40

Vo Veľkých Kapušanoch vznikajú domy pre klientov sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Päť domov pre klientov sociálnych služieb vzniká v meste Veľké Kapušany v okrese Michalovce.


Financovanie komunitného bývania pre zdravotne znevýhodnených a seniorov vo výške 1,3 milióna eur zabezpečil pre neziskovú organizáciu Súcit Veľké Kapušany Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu. Seniori by v nich mali bývať už v lete, informovala vedúca komunikačného oddelenia Úradu KSK Anna Terezková.

"Služba je určená prioritne pre samostatnejších klientov, ktorí sa o seba dokážu v prevažnej miere postarať sami a ocenia bývanie v súkromí," ozrejmil riaditeľ Súcitu František Balogh s tým, že takáto služba je "unikátom" v širokom okolí. Novinkou v poskytovaní sociálnych služieb na východe Slovenska má byť aj komunikačný systém pacient – sestra v domčekoch. "Prinesie množstvo užitočných funkcií pre klientov aj personál, napríklad privolanie pomoci stlačením jedného gombíka," priblížil.

Každý z domov je určený pre štyroch prijímateľov sociálnej služby, v izbách so samostatnou kúpeľnou a toaletou budú bývať po dvoch. V domoch s televíziou, internetom a klimatizáciou bude aj spoločenská miestnosť a kuchyňa. Klienti sa tak budú môcť stravovať samostatne, ale i v hlavnej budove zariadenia.

"Výstavba domčekov vo Veľkých Kapušanoch odpovedá na potrebu zmeny poskytovania sociálnej služby z inštitucionálnej na komunitnú. Cieľom je, aby samostatnejší prijímatelia sociálnych služieb žili v prirodzenom prostredí miestnej komunity, ktoré im dopraje viac súkromia," zhodnotil projekt predseda KSK Rastislav Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2019
V meste pribudlo 300 stromčekov
Približne 300 stromčekov vysadili vo Veľkých Kapušanoch (okres Michalovce) dobrovoľníci počas troch júnových dní v rámci podujatia Aj my sme súčasťou prírody. Účastníci tak reagovali na výzvu primátora mesta Petra Petrikána. Informoval o tom zástupca primátora Ferenc Boczán.
viac
30.05.2020
Testovanie v zariadeniach sociálnych služieb sa blíži ku koncu
V týchto dňoch končí hromadné testovanie na nový koronavírus v zariadeniach sociálnych služieb v Žilinskom kraji, ktoré bolo spustené začiatkom mája.
viac
22.10.2021
Mesto chce kompost z novej kompostárne obyvateľom rozdávať
Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce ukončilo v uplynulých dňoch výstavbu kompostárne. Kompost v nej vyprodukovaný chce samospráva obyvateľom v prípade záujmu poskytovať bezplatne.
viac
07.07.2022
TTSK prispeje na svojich obyvateľov v DSS v iných krajoch
Mimoriadnu dotáciu na zmiernenie dosahov zvýšenia ceny energií a zníženie finančného príspevku poskytne Trnavský samosprávny kraj (TTSK) desiatim neverejným poskytovateľom sociálnych služieb na jeho území. Zároveň podporí ďalších 15 zariadení mimo TTSK, ktorých klientmi sú obyvatelia kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %