Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
07.09.2021 12:45

Výstava v Múzeu Vtedy v Prievidzi priblíži život v koncentračnom tábore


Snímka: Galéria Jabloň


Kolekciu malieb zo života v koncentračnom tábore v Terezíne priblíži výstava v Múzeu Vtedy v priestoroch Galérie Jabloň v Prievidzi. Obrazy českej akademickej maliarky Helgy Hoškovej-Weissovej si tam verejnosť bude môcť pozrieť od 9. septembra. TASR o tom informoval Michal Dobiaš z Galérie Jabloň.


"Priala by som si, aby odkaz maľuj, čo vidíš, ktorý mi povedal otec, zanechal hlbokú stopu vo všetkých, ktorí obrazy uvidia," vyjadrila sa o výstave autorka malieb.       

Hoškovú-Weissovú v roku 1941 ako 12-ročnú deportovali s rodičmi do koncentračného tábora v Terezíne. V batožine si niesla svoj denník, pastelky, vodové farby a blok na kreslenie. Začala maľovať, čo videla.         

"Vzácne obrazy mapujúce život v koncentračných táboroch očami 12-ročného dievčaťa nám prepožičali priatelia z občianskeho združenia KREBUL z Prachatíc," vysvetlil Dobiaš. Ide podľa neho o jedinečnú možnosť vidieť dianie v koncentračných táboroch inak ako prostredníctvom fotografií. "Obrazy sú plné emócií. Je to je neskutočne silný príbeh a výpoveď aj bez slov," dodal.       

Hošková-Weissová sa narodila v roku 1929. Prežila koncentračné tábory v Terezíne, Auschwitzi-Birkenau, Freiburgu a Mauthausene. Po vojne vyštudovala monumentálnu maľbu. Vystavovala v Čechách, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a USA. V roku 1993 získala čestný doktorát na Massachusetts College of Art v Bostone, je nositeľkou Medaily Josefa Hlávky (2009) a Medaily Za zásluhy I. stupňa (2009). Žije v Českej republike.       

Výstava potrvá do 14. januára 2022.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2019
Výstava v dome kultúry predstavuje hornú Nitru z neba
Hornonitriansky región prostredníctvom dvoch desiatok veľkoformátových leteckých fotografií predstavuje výstava Prievidza a okolie z neba, ktorú sprístupnili v Dome kultúry v Handlovej. Návštevníci si ju tam môžu pozrieť do 12. septembra.
viac
11.02.2020
Múzeum holokaustu v Seredi otvorilo záverečnú časť svojej expozície
Záverečnú časť expozície Múzea holokaustu barak č. 2 sprístupnili dnes (11. 2. 2020) v Seredi za účasti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ministra financií Ladislava Kamenického a veľvyslanca štátu Izrael Boaza Modaiho.
viac
23.03.2021
Múzeum v Galérii Jabloň ukáže, ako sa žilo za socializmu
Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku.
viac
19.01.2022
Výstava v múzeu približuje historické premeny Trenčianskeho kraja
Historické premeny administratívneho členenia územia Trenčianskeho kraja od stredoveku po dnešok približuje prvá tohtoročná výstava Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %