Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.12.2022 11:40

Z budovy bývalej kláštornej školy vzniknú po rekonštrukcii detské jasle


Ilustračná snímka: (tasr).


Zo zrekonštruovanej budovy bývalej kláštornej školy v Bojnej v okrese Topoľčany vznikajú detské jasle. Stavebné práce by mali byť ukončené do konca januára budúceho roka.


Po zariadení objektu, založení jaslí a výbere zamestnancov, ktorí budú musieť spĺňať požadované kvalifikačné predpoklady, plánuje obec privítať prvé deti v jasliach v septembri budúceho roka, informovalo vedenie obce.

Projekt rekonštrukcie prešiel dlhým a komplikovaným procesom. Projektová dokumentácia sa začala pripravovať už pred štyrmi rokmi. V decembri 2018 obecné zastupiteľstvo schválilo podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a spoluúčasť obce. Stavebná časť projektu bude podporená Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nenávratným finančným príspevkom vo výške 553 162 eur. Obec Bojná projekt spolufinancuje sumou 203 246 eur.

Objekt je poslednou stojacou stavbou bývalej kláštornej školy v Bojnej, ktorá bola postavená približne v 18. storočí. Budova sa rozprestiera na ploche 600 štvorcových metrov. Nové jasle by mali mať oddelenie pre deti vo veku od jedného do dvoch rokov a oddelenie pre deti od dvoch do tri a pol roka.

Napriek vyššej finančnej spoluúčasti je realizácia projektu pre obec strategickou rozvojovou investíciou, ktorou obec zásadne zhodnotí svoj majetok a skvalitní ponuku sociálnych služieb. Zároveň sa uvoľní tlak rodičov na predčasné prijatie detí do materskej školy, čím sa mierne zvýši kapacita prijatia starších detí v predškolskom veku, sľubuje si od projektu vedenie obce.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Mestu záleží na vzdelávaní žilinských detí
Primátor Igor Choma a správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák oficiálne otvorili školský rok na Základnej škole Gaštanová 56, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Spoločne popriali žiakom úspešný rok a učiteľom veľa energie pri výkone ich práce.
viac
02.12.2016
Dnes sa uzatvára tretia výzva na materské školy.
Vyše tisícka vybraných obcí mohla dodnes - 2. decembra - požiadať o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu a prestavbu materskej školy.
viac
04.04.2019
Samospráva sa zapojí do troch grantových výziev
Samospráva mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota sa v najbližšej dobe zapojí do troch grantových výziev, v rámci ktorých chce získať financie na kúpu elektromobilu a rekonštrukciu jedálne miestnej základnej školy. Zámer podať príslušné projekty schválili poslanci na svojom poslednom zasadnutí.
viac
14.10.2019
Bývalá cirkevná škola v Brzotíne sa zmení na detský domov, budujú ho len z darov
Detský domov i priestor pre komunitu veriacich vznikne po rekonštrukcii bývalej cirkevnej školy v Brzotíne pri Rožňave. Ako TASR prezradil Róbert Mudi, farár cirkevného zboru Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku v Brzotíne, objekt by chceli sprevádzkovať v najbližších rokoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %