Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
17.10.2022 12:35

Z viac ako 1,5 tony nazbieraných jedľových šišiek vypestujú ďalšie stromy


Ilustračná snímka: (tasr).


Celkovo 1642 kilogramov jedľových šišiek nazbierali túto jeseň zberači v troch lokalitách, informuje o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP) na svojej webovej stránke. Vypestujú z nich ďalšie stromy.


Pracovníci Správy TANAP-u so sídlom v Tatranskej Lomnici šišky zatiaľ uskladnili, aby sa presušili a pripravili na vylúštenie semienok. "Z viac ako 1,5 tony šišiek získame približne 200 kilogramov semienok, z ktorých vypestujeme od 700 000 do jedného milióna sadeničiek jedle," uviedol Radoslav Žlkovan z odboru starostlivosti o lesné ekosystémy a genofond drevín. Stromčeky nájdu svoj domov v niektorých častiach Tatier, ale aj v lesoch naprieč časťou severného Slovenska.

Tohtoročné vylúštené semienka do zimy vysejú do výsevných rámov s priaznivým prostredím a špeciálnym substrátom. "Pri dobrej starostlivosti budú o päť rokov pripravené na život v lese," dodáva Správa TANAP-u.

Pripomína, že jedľa biela je jedným z dvoch tatranských ihličnanov, ktorým sa šišky rozpadajú ešte na stromoch. Zberači preto lezú do ich viac ako 30 metrov vysokých korún zhruba v polovici septembra.

Okrem jedle zbierali v jarných mesiacoch semeno bresta, z ktorého už rastú nové stromčeky. V lete prišli na rad šišky limby a momentálne zberači pokračujú javorom horským. V zime ich čakajú šišky smrekovca a smreka. "Zber robíme výlučne v uznaných zdrojoch semennej suroviny TANAP-u. Niektoré semená, ktoré sa hneď nevysievajú, putujú na dlhodobé uskladnenie do špeciálneho skladu, z ktorého sa v prípade potreby dajú vyzdvihnúť," dodal Žlkovan.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
V Nízkych Tatrách prekonali rekord vo výsadbe stromčekov
Viac ako 60-členný tím dobrovoľníkov prekonal dnes predpoludním v jednej z nízkotatranských dolín postihnutej kalamitou opäť po roku svoj vlastný rekordný zápis. Neďaleko hornoliptovskej obce Malužiná vysadili 7000 nových sadeníc stromčekov za jeden deň.
viac
26.09.2016
Dobrovoľníci vyzbierali v Tatrách a Pieninách 850 kg odpadu
Dobrovoľníci v Tatrách sa počas víkendu pustili do čistenia turistických chodníkov, aby ich zbavili odpadkov. Podujatie Čisté hory má už 38-ročnú históriu.
viac
22.12.2016
V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov
Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.
viac
29.09.2017
Vo Vysokých Tatrách v Pieninách sa uskutoční podujatie Čisté hory
V poslednú septembrovú sobotu (30. 9.) čaká Vysoké Tatry veľké upratovanie. V rámci 39. ročníka akcie Čisté hory vyčistia dobrovoľníci tatranské doliny a územie Pieninského národného parku (PIENAP) od odpadkov, ktoré v nich ostali po letnej turistickej sezóne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %