Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
28.11.2023 01:05

Za takmer tri mesiace odbremenili dobrovoľníci TANAP od 1,6 tony odpadu


Ilustračná snímka Teraz.sk


Do 45. ročníka akcie Čisté hory sa v Tatranskom národnom parku (TANAP-e) počas septembra, októbra i novembra zapojilo 912 účastníkov. Spolu vyzbierali 1645 kilogramov odpadkov prevažne v tatranských osadách a okolí.


Informoval o tom koordinátor akcie Igor Stavný s tým, že v tomto roku stavili na inovovaný model akcie, ktorá sa za vyše štyroch desaťročí zapísala do mysle verejnosti najmä ako hromadné upratovanie Tatier. Dobrovoľnícku snahu presmerovali do menších častí s cieľom využiť ochotu účastníkov čo najadresnejšie. Stavný skonštatoval, že išlo o dobrý ťah.

Väčšinu dobrovoľníkov tvorili školáci, v rámci 20 skupín zo základných škôl prišlo na Čisté hory 648 žiakov a 25 učiteľov, zapojili sa i ďalší 17 študenti a dvaja pedagógovia zo strednej školy. Tatry čistilo aj 92 škôlkarov spolu s piatimi učiteľmi. Pridali sa i štyria jednotlivci a veľký kus práce podľa Stavného odviedlo aj sedem kolektívov z rôznych inštitúcií.         

"Najviac odpadkov vyzbierali v intravilánoch a v ich okolí, išlo najmä o Štrbské Pleso a Tatranskú Lomnicu, okolo ktorých sa nachádzalo doslova smetisko. Dobrovoľníci nechodili po chodníkoch, ale po porastoch, v ktorých zbierali obaly od potravín, bežné odpadky, vreckovky, ale i množstvá stavebného odpadu či pneumatiky," sumarizuje koordinátor akcie. Oproti minulým rokom vo vreciach končilo menej plastových fliaš i plechoviek, prírode podľa ochranárov pomohlo ich zálohovanie. V prepočte sa dobrovoľníkom podarilo vyzbierať 1,85 kilogramu na osobu. Na porovnanie, v roku 2019 to bolo približne 800 gramov. Môže za to fakt, že dobrovoľníkov organizátori usmerňovali na najznečistenejšie plochy.         

Nový koncept podľa Správy TANAP-u priniesol možnosti prilákať väčší počet skupín a adresnejšie ich v národnom parku prerozdeliť. Partie, ktoré ochranári poslali do vysokohorského prostredia, nepriniesli veľa odpadkov. Stavný dodal, že myslenie turistov sa za vyše štyroch dekád zmenilo a do hôr chodí už minimum ľudí, ktorí sa rozhodnú obaly z jedla či plastové fľaše odhodiť vo vysokohorskom priestore. "V tatranských osadách a v ich okolí či v bezprostrednej blízkosti prístreškov a ciest však možno konštatovať opak. Podhorie si zaslúži byť rovnako čisté ako končiare Tatier. S novým konceptom preto plánujeme pokračovať i budúci rok," uzavrel Stavný.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Dobrovoľníci vyzbierali v Tatrách a Pieninách 850 kg odpadu
Dobrovoľníci v Tatrách sa počas víkendu pustili do čistenia turistických chodníkov, aby ich zbavili odpadkov. Podujatie Čisté hory má už 38-ročnú históriu.
viac
14.05.2020
Dobrovoľníci čistili rieku Ondava aj tento rok
Splav úseku rieky Ondava medzi obcami Slovenská Kajňa a Hencovce v okrese Vranov nad Topľou bude aj tento rok nielen športovým, ale i estetickým zážitkom. Počas ôsmeho ročníka pravidelnej májovej akcie tam dobrovoľníci vyzbierali 900 kilogramov odpadu.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
02.06.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v meste viac ako 10 000 litrov odpadu
Do tohtoročného festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti s názvom Milujem svoje mesto, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v Prešove, sa zapojilo viac ako 1400 dobrovoľníkov. Podarilo sa im vyzbierať viac ako 10 000 litrov odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %