Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.03.2022 10:40

Začali s rekonštrukciou Bakossovej ulice v centre mesta za tisíce eur


Ilustračná snímka: (tasr).


S príchodom priaznivejšieho počasia sa pod Urpínom rekonštruujú viaceré úseky ciest a chodníkov. Samospráva začala s rozsiahlou rekonštrukciou Bakossovej ulice v objeme zhruba 580 000 eur.


Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora s tým, že obyvateľov žiadajú o trpezlivosť. Práce by mali potrvať do leta.

"Bakossova ulica patrí k dôležitým vstupom do historického centra a dlhé roky sa udržiavala len vďaka lokálnym opravám. Som rád, že sa nám podarilo pristúpiť k jej komplexnej rekonštrukcii a začať so stavebnými prácami, ktoré sa zamerajú aj na zvýšenie bezpečnosti chodcov a detí z materskej a základnej školy. Verím, že obyvatelia Bakossovej ulice budú trpezliví a zhotoviteľovi sa podarí dodržať harmonogram prác," konštatoval primátor Ján Nosko.

Všetky investičné akcie zamerané na dopravnú infraštruktúru sú okrem obnovy povrchov ciest, chodníkov, autobusových zastávok i odvodnenia, zamerané najmä na zvýšenie bezpečnosti v jednotlivých mestských častiach. Súbežne s rekonštrukciou miestnych komunikácií sa na viacerých miestach realizujú stavebné úpravy križovatiek, kde často dochádzalo k dopravným kolíziám.

Podľa magistrátu v rámci kompletnej rekonštrukcie povrchu úseku Bakossovej ulice dôjde k obnove odvodnenia cesty a výmene všetkých obrubníkov. Aj v zmysle požiadaviek obyvateľov a skutočnosti, že automobily jazdia touto ulicou mnohokrát neprimerane, je zámerom vybudovať tri zvýšené spomaľovacie priechody pre chodcov a ďalšie priechody v zaužívaných peších koridoroch. Upravené budú na bezbariérové s použitím prvkov pre nevidiacich a slabozrakých. Stavebné úpravy a príslušné dopravné značenie by mali vodičov upozorniť na zníženie rýchlosti a zamedziť im rýchly prejazd.

"Stavebné práce budú pokračovať z Bakossovej ulice smerom do centra mesta. Súčasťou projektu je kompletná rekonštrukcia a výmena dlažby v úseku popred Penzión Kúria, popri tržnici až po Námestie Štefana Moysesa. Poškodenú dlažbu nahradíme novým typom s kotviacimi prvkami a vejárovým uložením, čo má prispieť k jej väčšej odolnosti. Obnovená cesta spolu so zrekonštruovanou tržnicou vytvoria ďalší pekný kút mesta," doplnil viceprimátor Jakub Gajdošík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Začína sa s obnovou najzanedbanejších ciest a chodníkov
Zvolenská cesta a Poľná ulica patria k najvyťaženejším a najzanedbanejším miestnym komunikáciám (MK) v Banskej Bystrici. Na ich žalostný stav už dlhodobo poukazujú aj samotní Banskobystričania.
viac
18.09.2018
V mestských častiach vzniknú ďalšie parkovacie plochy
Tak ako vo všetkých krajských mestách na Slovensku, deficit parkovacích miest je viditeľný aj v Banskej Bystrici. Vedenie mesta sa preto venuje parkovacej politike systematicky od roku 2015.
viac
20.04.2021
Mestskú športovú halu v Detve čaká rekonštrukcia za vyše 600 000 eur
Mestskú športovú halu v Detve čaká rekonštrukcia. Uviedol to primátor Ján Šufliarský s tým, že obnovu priestoru budú robiť v súvislosti s letným Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF), ktorý bude na budúci rok v Banskej Bystrici.
viac
28.09.2021
B. Bystrica vyhlásila VO na obnovu najdlhšieho úseku cesty za vyše 1,6 mil. eur
Banská Bystrica v uplynulých dňoch vyhlásila verejné obstarávanie (VO) na zhotoviteľa stavebných prác na najdlhší úsek cesty, ktorý sa kedy v meste pod Urpínom rekonštruoval.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %