Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.07.2023 03:20

Začína sa Medzinárodný Novohradský folklórny festival, potrvá päť dní


Ilustračná snímka.


Na hrade Šomoška v okrese Lučenec sa v stredu začína v poradí 27. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu. Bohatý päť dní trvajúci program, ktorého súčasťou budú slovenskí i zahraniční účinkujúci, sa uskutoční vo viacerých mestách a obciach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.


Informovala o tom Michaela Baboľová, hovorkyňa mesta Lučenec, ktoré je spoluorganizátorom podujatia.

"Festival je unikátny v tom, že simultánne prebieha na oboch stranách štátnou hranicou rozdeleného historického regiónu Novohrad. Celkovo sa festivalové vystúpenia konajú v 12 obciach a mestách. Vďaka tomuto podujatiu kvalitné domáce a zahraničné súbory potešia divákov aj v menších obciach, ktoré by si pozvanie takýchto súborov samy nemohli dovoliť," uviedol riaditeľ Novohradského osvetového strediska v Lučenci Stanislav Spišiak.

Medzinárodný Novohradský folklórny festival odštartuje v stredu popoludní slávnostným otvorením na hrade Šomoška, vo štvrtok (27. 7.) sa program presunie do Salgótarjánu a obcí Mihálygerge a Kazár. Dejiskom festivalu sa v piatok (28. 7.) a počas víkendu stanú i mestá Lučenec, Fiľakovo a Poltár či obce Cinobaňa, Halič, Vidiná, Divín a Dolná Strehová. Podujatie v nedeľu (30. 7.) vyvrcholí galaprogramom v podaní zahraničných folklórnych súborov v maďarskej obci Bánk.

Hlavný program festivalu v Lučenci sa začne v sobotu (29. 7.) podvečer krojovým sprievodom mestom a pokračovať bude galaprogramom so svadobnou tematikou na amfiteátri v mestskom parku. Nasledovať budú vystúpenia zahraničných hostí z Burundi, Španielska, Maďarska a Turecka. V rámci sprievodných aktivít sa lučenecký mestský park premení na Park remesiel, na ktorom sa predstavia rôzni ľudovo-umeleckí remeselníci.

Medzinárodný Novohradský folklórny festival organizuje Novohradské osvetové stredisko v Lučenci v spolupráci s viacerými partnermi zo Slovenska i Maďarska. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Na Medzinárodnom folklórnom festivale Myjava 2016 sa predstaví 1500 účinkujúcich
Účinkujúci zo štyroch kontinentov budú zabávať divákov na 57. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016 (17. – 19. 6.). Okrem slovenských folklórnych súborov a skupín sa na kopaniciach predstavia tanečníci a hudobníci z Českej republiky, Chorvátska, Indie, Egypta, Namíbie a Peru.
viac
15.06.2018
V Myjave sa začal program medzinárodného folklórneho festivalu
Medzinárodný folklórny festival (MFF) v Myjave vstúpil do svojho 59. ročníka. Hlavný program je venovaný 100. výročiu vzniku prvej Československej republiky a nesie názov Bratia – Bratři. Je rozdelený do troch dní od 15. do 17. júna. TASR informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin.
viac
19.07.2019
XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival
Mesto Lučenec, Novohradské osvetové stredisko a Zväz Slovákov v Maďarsku vás pozývajú na XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival plný hudby, tanca a zaujímavých sprievodných podujatí pre deti i dospelých.
viac
27.07.2022
Novohradský folklórny festival bude trvať päť dní
V poradí 26. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu sa bude počas piatich dní konať na viacerých miestach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %