Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
03.12.2022 12:00

Zakúpili nový prístroj na komplexnú diagnostiku pľúc


Lucia Kováčiková, lekárka z ambulancie pneumológie a ftizeológie v Liptovskom Hrádku s primátorom mesta Branislavom Trégerom


Od začiatku decembra má pľúcna ambulancia v Liptovskom Hrádku k dispozícii nový prístroj na komplexnú diagnostiku pľúc – bodypletyzmograf.


Pľúcna ambulancia v Liptovskom Hrádku zastrešuje ako jediná komplexnú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov celého okresu Liptovský Mikuláš. Denne vyšetria približne 40 pacientov. Disponujú modernými diagnostickými prístrojmi, na ktorých vykonávajú funkčné vyšetrenia pľúc, poskytujú ambulantnú infúznu liečbu aj oxygenoterapiu pri zhoršení dýchania pacientov. Robia aj preventívne vyšetrenia zamestnancov z rizikových pracovísk, sú tiež jedným z centier na vyhľadávanie spánkových porúch dýchania.

„Stúpajúci trend pľúcnych ochorení vyžaduje rozšírenie diagnostických postupov u pacientov s príznakmi pľúcnych ochorení. Prístroj bodypletyzmograf s DLCO je významná metóda na diagnostiku pľúcnych ochorení,“ vysvetlila Lucia Kováčiková, lekárka z ambulancie pneumológie a ftizeológie v Liptovskom Hrádku.

„Nový prístroj obsahuje aj zložku na vyšetrenie difúznej kapacity pľúc, čiže zmeria aj schopnosť výmeny kyslíka v pľúcach. Spirometria zmeria len to, čo vieme zo seba vydať pri námahe, pri prudkom výdychu / nádychu. Čiže maximálne objemy, ale objemy bežné nám nevyšetrí. Tie sú nevyhnutné, aby sme po covide, zápaloch pľúc, u astmatikov či pacientov trpiacich bronchitídou vedeli monitorovať liečbu a zlepšiť ich zdravotný stav. Potrebujeme vedieť nielen dva, ale všetky objemy, čo nám zabezpečí nový prístroj,“ doplnila Lucia Kováčiková.

Prístroj stál približne 41 000 eur. „V rámci Združenia miest a obcí Liptova sme sa rozhodli prispieť na kúpu toho prístroja. Finančný príspevok poskytlo aj mesto Liptovský Hrádok. Prioritne bude slúžiť pacientom z Liptovského Hrádku a z nášho okresu, hoci pani doktorka hovorila, že už mala aj pacientov z okresu Brezno. Na Liptove je tento prístroj jediný. Som rád, že po Martine, Námestove a Dolnom Kubíne je tento dôležitý prístroj k dispozícii aj pacientom v Liptovskom Hrádku,“ povedal primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Na kúpu prispeli aj sponzori, ktorým ďakuje nielen Lucia Kováčiková, ale určite aj pacienti.

Autor: (ts-MsÚ Liptovský Hrádok)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2017
Predstavitelia ZMO Liptova bojujú za modernizáciu železnice
Iniciatívu za začatie realizácie projektu modernizácie železničnej trate Paludza – Liptovský Hrádok začalo vyvíjať aj Združenie miest a obcí Liptova. Primátori a starostovia jednomyseľne odmietajú zaradenie tohto úseku do náhradných projektov, teda pozastavenie modernizácie trate v dotknutom úseku.
viac
19.03.2019
Mesto bude prevádzkovať verejné toalety
Na prízemí budovy Mestského úradu (MsÚ) v Liptovskom Hrádku zriadia verejné toalety. Prevádzkovateľom bude mesto.
viac
27.09.2019
V Liptovskom Hrádku otvorili športové komunitné centrum
Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) otvoril 12. septembra v areáli Základnej školy Hradná v Liptovskom Hrádku prvé Športové komunitné centrum na Slovensku.
viac
19.11.2019
Mesto má najtransparentnejšiu internetovú stránku v Žilinskom kraji
Najtransparentnejšiu webovú stránku v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) má mesto Liptovský Hrádok. Vyplýva to z výsledkov projektu Otvorené mestá a obce – mapa transparentnosti ŽSK, ktorý od júna 2018 do novembra 2019 realizovalo občianske združenie Pro Senium et Cultura.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %