Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
27.12.2019 06:10

Zasnežené Vianoce boli na celom Slovensku naposledy v roku 2002


Ilustračná snímka, zdroj: es.dhgate.com


Zasnežené Vianoce na celom Slovensku boli naposledy v roku 2002, teda pred 17 rokmi. Počas všetkých troch vianočných dní bolo vtedy v polohách do 700 metrov väčšinou od piatich do 15 centimetrov snehu, lokálne až okolo 20 centimetrov.


"Navyše, Vianoce 2002 boli aj riadne mrazivé. Počas vianočných dní sme mali celodenný mráz a ráno bolo v nižších polohách zväčša mínus sedem až -20 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách ojedinele až okolo -25 stupňov Celzia," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.       

V posledných rokov to však bolo s bielymi Vianocami podľa meteorológov slabé najmä na juhozápade. Ak by sme si totiž stanovili kritérium, že Vianoce sú na snehu vtedy, keď aspoň jeden deň medzi 24. a 26. decembrom má súvislú snehovú pokrývku, a to aspoň jeden centimeter snehu, tak na Letisku v Bratislave bol sneh v uplynulých desiatich rokoch na Vianoce iba jedenkrát.       

"Bolo to v roku 2012. Vtedy to však tiež bohviečo nebolo, pretože na zemi boli tri až štyri centimetre veľmi mokrého a zamrznutého snehu po výdatnom mrznúcom daždi," približuje SHMÚ. Výrazne lepšia situácia v hlavnom meste na Vianoce bývala podľa meteorológov v rokoch 1989 až 2009, keď bol sneh počas vianočného obdobia počas 11 rokov.

Odlišná situácia býva v Oravskej Lesnej, v nadmorskej výške takmer 800 metrov. "Počas minulých desiatich rokov tu sneh na Vianoce chýbal iba dvakrát a počas minulých 30 rokov tu bol sneh až 25-krát,“ poznamenáva SHMÚ s tým, že biele Vianoce boli v minulých rokoch v porovnaní s Bratislavou výrazne častejšie aj v Košiciach. Košické letisko malo za posledných desať rokov na Vianoce aspoň v jednom dni sneh až osemkrát a za minulých 30 rokov mala metropola východu biele Vianoce 21-krát.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2019
Život v meste komplikujú desiatky centimetrov snehu
Desiatky centimetrov čerstvého snehu, ktoré napadli počas utorkového (8. 1.) výdatného sneženia, skomplikovali dopravu v Čadci a ohrozujú bezpečnosť obyvateľov aj návštevníkov mesta.
viac
16.01.2021
V slovenských pohoriach napadlo do 80 centimetrov nového snehu
Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu v najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí. Je to dôsledok poslednej periódy sneženia, počas ktorej napadlo do 80 centimetrov nového snehu, ten padal navyše za súčinnosti vetra.
viac
12.02.2021
ÚMS: Situácia s MOM sa vo viacerých mestách zlepšila
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočulo našu požiadavku, že je nevyhnutné spružniť proces vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM).
viac
07.01.2023
V roku 2022 Slovensko čelilo 222 mimoriadnym udalostiam
V minulom roku nás potrápili najmä povodne. A tiež rozsiahle prívalové dažde, nedostatok pitnej vody, zosuvy pôdy, požiare, únik nebezpečnej látky, poplašné správy, veterná smršť, ktoré opakovane viedli k vyhláseniu mimoriadnych udalostí v mnohých krajoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %