Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
21.02.2024 10:00

Zástupcovia mimovládok protestujú proti zrušeniu dotácií v programe Ľudské práva


Ilustračný obrázok, zdroj: reformuj.sk


Výkonný výbor Komory mimovládnych neziskových organizácií protestuje proti zrušeniu dotačnej výzvy v programe Ľudské práva 2024. Informoval o tom predseda komory Marcel Zajac.


Avizoval, že na najbližšom rokovaní Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie bude komora žiadať od kompetentných vysvetlenie.         

"Je veľmi neštandardné, aby ministerstvo vyhlásilo výzvu na predkladanie projektov, definovalo jej témy, nechalo organizácie pripraviť podklady, vyzbieralo projekty a deň pred vypočutím uchádzačov, teda na záver procesu, výzvu zrušilo. Na najbližšom rokovaní Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, teda poradného orgánu vlády, ktorý má na starosti spoluprácu štátu a občianskej spoločnosti, túto tému nepochybne otvoríme a budeme žiadať od kompetentných vysvetlenie," uviedol Zajac.

Podotkol, že účel činnosti "ochrana ľudských práv" patrí medzi tie, ktoré aj vo svojej legislatíve štát zaraďuje k verejne prospešným účelom. "Aktivity mimovládnych neziskových organizácií realizované v tejto oblasti patria teda aj podľa štátu k ušľachtilým činnostiam občianskej spoločnosti," skonštatoval. Poukázal tiež na to, že dotačné výzvy na podporu ochranu ľudských práv štát organizoval posledných 20 rokov, pričom medzi podporenými neboli iba mimovládne organizácie.         

"Nestotožňujem sa s argumentáciou, že ide o zastavenie dotácií pre liberálne mimovládne organizácie. Nie je to pravda. Z tejto dotačnej výzvy boli v minulosti financované organizácie, ako je Univerzita Komenského, viaceré ženské organizácie, organizácie našich zdravotne i mentálne postihnutých spoluobčanov, ale aj organizácie, ktoré by sme pokojne mohli označiť ako konzervatívne. Ochrana ľudských práv sa týka všetkých občanov štátu a táto výzva plne odrážala názorovú pestrosť našej spoločnosti. O to väčšia škoda je, ak ju ministerstvo zrušilo bez akejkoľvek adekvátnej náhrady," doplnil Zajac.         

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Kultúrny a kreatívny priemysel dostane na rozvoj 50 miliónov eur
Malí a strední podnikatelia, ale aj neziskové organizácie a občianske združenia pôsobiace v tejto oblasti sa budú môcť uchádzať o takýto objem eurofondov z  Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a Prioritnej osi 3 (PO 3) - Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch.
viac
09.11.2016
Mosty kultúry
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo tohto roku pre žiakov stredných škôl projekt pod názvom Mosty kultúry.
viac
24.10.2017
ZMOS organizuje školenie k pravidlám legislatívneho procesu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravuje školenie v rámci národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. venované pravidlám legislatívneho procesu ako predpokladu úspešnosti sociálneho dialógu v podmienkach ZMOS.
viac
18.08.2023
Mesto nafukovaciu halu zatiaľ stavať nebude, nezískalo na ňu financie
Nafukovaciu halu mesto Humenné zatiaľ stavať nebude. Keďže na jej realizáciu nezískalo finančné prostriedky z Fondu na podporu športu, verejné obstarávanie muselo zrušiť. Z tlačového referátu mestského úradu to uviedol Marián Škuba.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %