Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.10.2022 12:35

Záujem o stavbu domov je veľký, miesta na stavanie je ale málo


Ilustračná snímka.


V obci Ostrá Lúka v okrese Zvolen evidujú v uplynulých rokoch zvýšený záujem o stavbu rodinných domov. Dedina so známym a aktuálne aj zrekonštruovaným kaštieľom Ostrolúckych láka najmä svojimi výhľadmi do údolia rieky Hron i pokojným životom v lone prírody.


"Nie je snáď mesiac, aby sa nám neozval niekto so záujmom o kúpu domu či pozemku," hovorí starosta Juraj Jelok. Obec už ale vlastné pozemky na stavbu rodinných domov nemá a aj takých, ktoré by predali súkromní vlastníci, je už v katastri málo. "Aktuálne sme ale v územnom pláne schválili vznik zóny pre individuálnu výstavbu v časti, kde kedysi hospodárilo poľnohospodárske družstvo," približuje situáciu starosta. Vzniknúť by tam malo približne 15 rodinných domov.

Nedávno poslali na Environmentálny fond aj žiadosť o miliónovú dotáciu na rozšírenie existujúcej čistiarne odpadových vôd (ČOV), ktorá by po výstavbe zvýšila svoju kapacitu takmer dvojnásobne, a tak by pomohla aj novostavbám.

V Ostrej Lúke sa za uplynulú dekádu v lokalite pri futbalovom ihrisku postavilo asi 15 rodinných domov, ďalších desať je ešte rozostavaných. Už postavené domy priniesli do obce približne 30 nových obyvateľov. Od roku 2010 sa tak ich počet zvýšil asi o desať percent na súčasných 320. Starosta by bol spokojný, keby nie v tak ďalekej budúcnosti dosiahla obec aspoň počtu 500 obyvateľov. To však bez ďalšieho rozšírenia podmienok pre novostavby nepôjde.

Podľa Jeloka aj názory obyvateľov na rozširovanie obce sa rôznia. "Jedni by chceli, aby sme už počty prichodiacich nezvyšovali a zachovali si charakter malej dediny, iní, najmä mladší obyvatelia, by zase privítali viac možností na spoločenské vyžitie a ďalšiemu príchodu obyvateľov sa nebránia," uzatvoril.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2018
Ostrá Lúka opäť vyhlásila súťaž na predaj kaštieľa, cenu znížila na 295 000 eur
Známy kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej navštevoval aj Ľudovít Štúr, sa obec opäť pokúša predať. Svoj 5/6-podiel ponúka najnovšie za 295-tis. eur.
viac
15.05.2018
Jar Adely Ostrolúckej bude tentoraz patriť mladým ľudom
Aj umelecké pásmo účastníkov konferencie pre mladých ľudí Heuréka, ako hlavný program, bude súčasťou sobotňajšieho (19.5.) XI. ročníka podujatia Jar Adely Ostrolúckej v Ostrej Lúke v okrese Zvolen.
viac
14.05.2021
Projekt výstavby mestských bytových domov je v ďalšej etape
Projekt výstavby troch mestských bytových domov na Kalinčiakovej ulici v meste Vranov nad Topľou je v novej etape.
viac
26.08.2021
Sociálny podnik KSK pomôže pri svojpomocnej výstavbe domov na Luníku IX
Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Sumu 100.000 eur na tento účel pre sociálny podnik vyčlenili krajskí poslanci na svojom tohtotýždňovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %