Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.02.2016 07:00

Zberateľka z obce Nemce má rekordných 2300 zvoncov z celého sveta


Jarmila Hudecová so svojou zbierkou zvoncov. (Foto: tasr)


Obec Nemce sa pýši rekordérkou v zbierke zvoncov a zvončekov. Jarmila Hudecová, inak ekonómka obecného úradu, ich už má okolo 2300 kusov z 95 krajín sveta, či už najvzdialenejších, alebo exotických.


Doma má malé "múzeum", ktoré obdivujú všetci, čo k nej zavítajú. Na stene visí i oficiálne potvrdenie, že vlani dosiahla rekord v počte zvoncov, a teda mala ich 2015, presne toľko, aký sa písal rok. "Odvtedy mi do zbierky pribudlo 200 až 300 ďalších zvončekov," reagovala pre TASR Hudecová, ktorá patrí medzi najväčších zberateľov zvoncov na území bývalého Československa. Nič viac ju nepoteší, ako keď jej známi z dovoleniek prinesú nové "exponáty" a svoju zbierku si, samozrejme, obohacuje aj sama. "Ľudia, čo chodia po svete, a aj neznámi si na mňa spomenú a donesú mi zvonce. Začínam mať problém s miestom, dom sa nedá nafúknuť a rozmýšľam, ako ďalej, no nejaké rezervy ešte stále mám," poznamenala Hudecová. Jej rozsiahla zbierka lemuje steny schodiska domu. 

"Nedá sa povedať, ktoré zvončeky sú najcennejšie. To je srdcová záležitosť, záleží od toho, od koho ten zvonec máte, alebo čo človeku pripomína. Keď som bola v Rusku v jednom z mužských kláštorov, získala som za 6000 rubľov, čo je asi 130 eur, zvonec, ktorý vyrobila voronežská firma, čo robí aj kostolné zvony. Je z rovnakého materiálu. Ja si na dovolenke nekupujem na seba žiadne "handričky", ale zvončeky," dodala Hudecová. Na stenách jej visia viac ako storočné slovenské zvonce aj s prackami, hasičské zvonce, suveníry z Japonska, škótskych ostrovov, Islandu, Nového Zélandu, Aljašky, USA, Mexika, Juhoafrickej republiky, jednoducho zo všetkých kútov sveta, či už sú to zvonce keramické, kašmírové, železné, drôtené, z čínskeho porcelánu, alebo zdobené Swarovského krištáľmi. Zberateľka si vysoko cení tiež dvojzvonec z Azerbajdžanu.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %