Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.01.2016 09:00

Žiar nad Hronom spustí ambiciózny projekt. Energiu budú vyrábať z odpadov


V Žiari nad Hronom vzniká inovatívne Centrum zhodnocovania odpadov. (Foto: Mesto Žiar nad Hronom)


Už o niekoľko týždňov spustí mesto svoj najväčší projekt, ktorým je Centrum zhodnocovania odpadov. Aj keď náklady na jeho prevádzku prevyšujú výnosy, primátor Peter Antal je presvedčený o tom, že takýto projekt je pre mesto potrebný.


V prvých mesiacoch prevádzkovania Centra zhodnocovania odpadov sa počíta s tým, že náklady nebudú úplne kryté s výnosmi, ktoré bude centrum generovať v budúcnosti. „Ide o komplikované technologické celky, ktoré potrebujú určitý čas na optimálne nastavenie, aby sme mohli v budúcnosti generovať zisk. Najmä čo sa týka energetického centra, čo je výroba elektrickej energie a tepla cez bioplynovú stanicu,“ vysvetľuje primátor Peter Antal a konkretizuje: „Počítame s tým, že vo februári už budeme mať za sebou všetky kolaudačné rozhodnutia a postupne začneme prevádzkovanie centra zhodnocovania nastavovať.“ Keďže Centrum zhodnocovania odpadov je v rámci Slovenska pilotným projektom komplexného nakladania s odpadmi, vedenia mesta dnes nedokáže konkretizovať, kedy by mohlo byť na nule, prípadne v kladných číslach.

Na Slovensku je projekt raritou

„Takýto projekt v rámci Slovenska nikde inde nie je. Preto sa nemám koho opýtať, ako to funguje inde. Musíme urobiť všetko pre to, aby to išlo tak, ako sme si naprojektovali v rámci finančných analýz pre budúcnosť. Keďže sme na projekt získali dotáciu z Európskej únie, nemôžeme tvoriť zisk. Avšak musíme postupovať tak, aby nám nevznikala strata,“ podotýka Antal, ktorý hodnotí projekt ako dobrý: „Bol to ťažký projekt a kým sme prišli do cieľa, museli sme zdolať mnoho až nepredstaviteľných prekážok. Pre mesto je však dobré, že v odpadovom hospodárstve dlhodobo postupuje inak, ako to robí väčšina miest. Takýto projekt je určite potrebný. Či až v takomto rozsahu, to ukáže až čas. Je však isté, že takéto centrá budú musieť vznikať aj v ostatných mestách. Či to budú mestské projekty alebo súkromné, to je už na zhodnotení samospráv.“

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %